COP16 van start: WWF lanceert tracker, België zit niet op schema

COP16 van start: WWF lanceert tracker, België zit niet op schema

Kernpunten:

  • Tegen de afspraken die tijdens COP15 gemaakt werden in, dienden slechts 34 van de 196 landen herziene plannen rond biodiversiteitsherstel in. 
     
  • Meest voorkomende tekortkomingen van de ingediende plannen: gebrek aan financiering om de plannen te bekostigen, ontoereikende maatregelen om de oorzaken van natuurverlies aan te pakken, en onvoldoende regeringsbrede steun.  
     
  • Dat slechts een klein groepje landen aan de verplichting voldoet, is verontrustend. WWF dringt er bij de naties op aan om belofte te houden en alsnog herziene nationale plannen in te dienen, om het biodiversiteitsverlies tegen 2030 een halt toe te roepen en om te keren.

Brussel, 20 oktober 2024 

Op maandag 21 oktober gaat COP16 van start, in het Colombiaanse Cali. Op de vorige VN-biodiversiteitsconferentie, COP15 in Montreal, kwamen 196 landen overeen dat ze vóór de top in Cali hun plannen en doelen rond biodiversiteit zouden bijstellen én indienen. De meerderheid van de landen hield geen woord en ook België trekt met lege handen naar Colombia. WWF lanceert een tracker om de nationale biodiversiteitsplannen te monitoren. 

Als antwoord op de groeiende biodiversiteitscrisis namen 196 landen tijdens COP15 in 2022 het Global Biodiversity Framework (GBF) aan. In dat akkoord werd een roadmap vastgelegd om het mondiale biodiversiteitsverlies tegen 2030 om te keren.  

Als eerste stap naar de implementatie van het akkoord beloofden de landen om herziene nationale actieplannen (National Biodiversity Strategies and Action Plans – NBSAP’s) in te dienen voor de VN-biodiversiteitstop in oktober 2024 – COP16 in Colombia. Die nationale plannen moeten immers in overeenstemming gebracht worden met de doelen die gesteld werden voor 2030, namelijk het biodiversiteitsverlies stoppen en omkeren. 

Op maandag 21 oktober gaat COP16 van start, maar er zijn slechts 34 herziene NBSAP’s en 106 bijgewerkte nationale doelen ingediend. Dat lage aantal is zorgwekkend, net zoals de geringe kwaliteit ervan. 

Living Planet Report 

Als je de natuur beschouwt als levensader voor mens en planeet, dan kan je biodiversiteit zien als ons immuunsysteem. Met een miljoen soorten die met uitsterven worden bedreigd, zijn effectieve nationale biodiversiteitsstrategieën en actieplannen nu van cruciaal belang voor het behoud van de biodiversiteit wereldwijd. 

Het vorige week gepubliceerde WWF Living Planet Report toont hoe we wereldwijd natuur verliezen aan een alarmerende snelheid. Biodiversiteit verdwijnt en ecosystemen verzwakken, met mogelijk onomkeerbare gevolgen die ook een bedreiging vormen voor de mensheid.  

Snel beginnen 

Het door WWF ontwikkelde monitoringinstrument (de tracker) brengt op overzichtelijke wijze in kaart welke landen hun herziene plannen indienden om het biodiversiteitsverlies te stoppen en om te keren (en welke landen niet), en biedt een systematische analyse van de kwaliteit van die plannen: ambitie, afstemming op de doelstellingen, implementeerbaarheid enz. 

De nationale plannen en strategieën vormen de blauwdruk van een land om de natuur te herstellen en een betere toekomst op te bouwen. WWF dringt er bij de landen op aan dat ze snel beginnen met de herziening van hun nationale biodiversiteitsplannen. De landen die dat al deden, vragen we om het proces te versnellen en de steun aan andere landen op te voeren. 

30 procent

Dat België met lege handen naar COP16 trekt, komt omdat de nationale strategie nog wordt herzien. ‘De Belgische biodiversiteitscoalitie maakt zich daar zorgen over, het ontwerp dat in de zomer werd vrijgegeven voor openbare raadpleging voldoet niet. Er spreekt geen urgentie uit en ook een actieplan met concrete maatregelen ontbreekt, zoals hoe België de doelstelling gaat halen om 30 procent van zijn grondgebied te beschermen’, vertelt Reine Spiessens, biodiversity advocacy officer van WWF-België. 

‘We roepen dan ook op om het ontwerp te herzien en om te vormen tot een meetbaar actieplan dat duidelijk de bijdrage van België aangeeft om het biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en om te keren tegen 2030’, benadrukt Spiessens. 


  • COP16 vindt plaats van maandag 21 oktober tot vrijdag 1 november 2024, in Cali, Colombia.   
     
  • De tracker om alle nationale actieplannen en strategieën te monitoren vind je hier.
     
  • Het advies van de Belgische Biodiversiteitscoalitie over de strategie van ons land kan je hier lezen.
     
  • Bekijk hier nogmaals de conclusies uit het pas gepubliceerde WWF Living Planet Report 2024, waarin de biodiversiteitscrisis omschreven wordt.

Contact
Hans Moyson
Media Relations Manager
WWF-België
[email protected] 
+32 (0) 472 01 17 06
+32 (0) 2 340 09 43

Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten.
 
Over de Belgische Coalitie voor Biodiversiteit 
De Belgische Coalitie voor Biodiversiteit is een partnerschap tussen WWF, BOS+, Greenpeace, Natagora, Natuurpunt, Canopea, Bond Beter Leefmilieu en Vogelbescherming Vlaanderen. De missie van de coalitie is om het verlies aan biodiversiteit in België en haar invloedsgebieden te stoppen en om te keren door middel van een gezamenlijke lobby bij Belgische federale en regionale beleidsmakers.