WWF sioma ngwezi header WWF sioma ngwezi header

Sioma Ngwezi Nationaal Park

Een oplossing bieden voor het watertekort van dit nationaal park in Zambia

Het nationaal park van Sioma Ngwezi bevindt zich in de conservatiezone Kavango Zambezi (KAZA) in het verre zuidwesten van Zambia. Met meer dan 5000 km² vormt het het grootste beschermde transnationale natuurgebied ter wereld. Het park herbergt meer dan 3000 olifanten en talloze andere diersoorten zoals giraffen, leeuwen, zebra’s, nijlpaarden, jachtluipaarden en antilopen.

Door herhaalde periodes van droogte sinds 2013, zijn de waterbekkens die gewoonlijk voor drie tot zes maanden water bevatten sneller droog dan voorzien. Dat veroorzaakt een ernstig watertekort in het park, met stijgende sterftecijfers onder de dieren en een vermoedelijke impact op de voortplanting tot gevolg, evenals een toename van de stroperij en van de conflicten tussen dieren en mensen, wiens vee aan dezelfde drinkplaatsen drinkt.

Met de steun van WWF-België bedacht het Zambiaanse team van WWF een bouwplan voor waterputten met pompen op zonne-energie. Zo wilt het team het regenwaterniveau in de waterbekkens in het noorden van het park stabiliseren tijdens het droge seizoen, water voor de wilde dieren aanvoeren in het bijzonder droge centrale en zuidelijke deel van het park, en ook de lokale gemeenschappen van water voorzien om de strijd om zoetwater tussen mensen en dieren te verzachten.

 

 

 

 

  • Regio
    Miombobossen
  • Duur
    2017-2018
  • Doel
    Een oplossing bieden voor het watertekort in het park door waterputten, uitgerust met een pomp op zonne-energie, te installeren

Budget

rapports annuels