Evenementen jeugd

Zich inzetten, zich betrokken voelen, plezier maken

Welkom op de jeugdevenementen pagina van WWF Belgium, waar jij en je vrienden tal van mogelijkheden zullen vinden om iets voor het milieu te doen en tegelijkertijd plezier te maken!

Het is duidelijk dat het tijd is om overal ter wereld actie te ondernemen voor het behoud van onze planeet, beginnen doen we bij onszelf. Maar kan het milieu niet geassocieerd worden met plezier?

Bij WWF Belgium geloven we dat actie ondernemen voor de natuur niet altijd serieus hoeft te zijn.

Actief
Betrokken leeftijden
Age range
15 - 25 jaar

Ben je klaar om je met ons in te zetten voor de natuur?

Aarzel niet en neem deel aan een van de onderstaande evenementen.

‘Sur Le Champ!’ - Filmavond in Gent op 16 november

Open - 16 november 2023

Na een geslaagde samenwerking in 2022 slaan we opnieuw de handen in elkaar met Dierenartsen zonder Grenzen voor een inspirerende avond over duurzame landbouw en voeding.

Op donderdag 16 november vertonen we de film ‘Sur le Champ!’ in de STUDIO SKOOP in Gent, gevolgd door een nagesprek waarin we dieper ingaan op de kansen en uitdagingen voor een transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem.

Praktische informatie

  • Donderdag 16 november om 19u30
  • Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, 9000 Gent
  • Inkom: 5 euro

De filmavond maakt deel uit van het Food.Film.Fest., het jaarlijks filmfestival van Voedsel Anders dat laat zien dat ons voedselsysteem anders kan.

Deze filmavond wordt georganiseerd in samenwerking met WWF België, in het kader van #Eat4Change.

#StandUpForClimate

Open - 01 december 2023

Nogmaals, op 1 december 2023, worden alle jongeren opnieuw uitgenodigd om op te komen voor het klimaat en om een krachtige boodschap uit te sturen vanuit hun school, hun jeugdcentrum, hun jeugdbeweging, hun buurt …

Maak je eigen borden, neem foto’s, maak een film, organiseer zelfs je eigen klimaatprotest. Het draait allemaal om creativiteit!

Wil je deelnemen aan de actie van 2023? Meld je dan aan via onderstaande link en ontvang als eerste alle informatie en tools die je nodig hebt om samen met ons de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan.

PS: Deze actie vindt plaats in combinatie met de nationale klimaatmars op 3 december.

Klimaatmars

Climate March 2022 - people walking

Open - 03 december 2023

Op zondag 3 december vindt de jaarlijkse Klimaatmars plaats in Brussel. 

De voorbije zomer heeft duidelijk aangetoond dat politieke actie nodig is om de klimaatverandering bij de bron te stoppen. Elke extra opwarming van 0,1°C maakt klimaatrampen intenser en frequenter. 

We verwachten je:  

**Van 10u tot 12u op het kantoor van WWF (Emile Jacqmainlaan 90) om je spandoeken te maken en je gezicht te laten schminken. We voorzien een lunch voor je! Het aantal plaatsen is beperkt (registratie hieronder tot 24 november) ! 

**Om 12.00 uur voor het kantoor van WWF (Emile Jacqmainlaan 90) of om 12.30 uur op de Albert 2 Boulevard, vlakbij het Brusselse Noordstation, voor de mars. 

 
Vertel het verder. Nodig je vrienden, familie, collega's... of iedereen die je tussen nu en dan op straat tegenkomt uit. Meer informatie over de mars vind je hier. Laten we wat lawaai maken voor COP28 en de Belgische verkiezingen! Laten we ervoor zorgen dat de natuur de komende jaren onze prioriteit is! 

Onze vorige evenementen

Youth Advocacy Weekend

CLOSED - 6,7 & 8 oktober 2023 (in english only)
15 tot 25 jaar

Are you interested in sustainable food and want to make your voice heard by our decision-makers?

Would you like to deepen your knowledge and understand how to make an impact at a structural level?

Apply now to take part in the Youth Advocacy weekend organized by WWF Youth in collaboration with EPO on October 6 (evening), 7 and 8, 2023!

What you'll get: lectures by our experts, but also workshops to help you master advocacy, defend the interests you hold dear and carry out a real-life advocacy project. And it's all free!

Places are limited. Register before September 12!

Young lady protesting with WWF during the national Climate March

Lead The Change: training rond klimaatvriendelijke voeding

CLOSED - MAART TOT SEPTEMBER 2023

Wil je de impact van ons voedsel op het klimaat verminderen?

Food Wave Brugge heeft een gratis Lead The Change-traject uitgewerkt, met als thema: impact van ons voedsel op het klimaat verminderen. Met deze training rond klimaatvriendelijke voeding kunnen jongeren tussen 15 en 35 jaar Food Wave ambassadeur of FoodWave Warrior worden.

Tijdens deze training komen volgende zaken aan bod:

• het algemene kader van klimaatvriendelijke voeding gegeven door GoodPlanet;
• tuinieren in potten en bakken door Velt;
de Foodarcheoloog neemt de deelnemers mee op een smaakvolle tijdreis waarbij voedsel gemeenschappelijke kracht is voor verandering (eiwitshift);
• workshops rond voedselverspilling verminderen met Foodwin;
• sociale media en hoe je gesprekken voert rond het klimaat.

Inschrijven voor de workshops kan via inschrijvingsformulier lead the change foodwave.

Zomerkamp in Duitsland

OPEN - 19 TOT EN MET 25 AUGUSTUS 2023

Ben je tussen de 12 en 16 jaar oud? Ben je een natuur- en wildlife fan? Ga dan van 19 tot 25 augustus met de WWF Rangerclub op verkenning in het Nationaal Park Hainich in Duitsland!

Hier vinden we oerbos, wat betekent dat de natuur hier volledig aan haar lot werd overgelaten. Het is de habitat van vele zeldzame soorten, waaronder de mysterieuze wilde kat. In het spoor van de rangers van het Nationaal park leren we alles over de lokale fauna en flora overdag én ’s nachts. We helpen in het beheer van het park samen met de rangers.

Het goed gevulde programma biedt de ideale afwisseling tussen onvergetelijke activiteiten, leerrijke ervaringen en gezellig chillen met je vrienden.

Ben je overtuigd? Wil je meer informatie?

Gent Smaakt

closed - 17 > 21 mei 2023

Gent Smaakt is een gratis culinair festival in de historische binnenstad van Gent tijdens het Hemelvaartsweekend

Van woensdag 17 mei tot en met zondag 21 mei staat de Gentse binnenstad volledig in het teken van gastronomische hoogstandjes en heerlijke ontdekkingen. Meer dan 60 Gentse en lokale standhouders laten je graag kennismaken met hun signature dishes of met passie gemaakte producten. 

Start je culinaire wandeling via de Korenmarkt of de Stadshal, neem iets lekker mee naar huis vanuit Klein Turkije en blaas even uit op het terras aan het Goudenleeuwplein. Bezoek ook de stand van WWF-België en ontvang tal van #Eat4Change goodies!

Kortom, je zult je niet vervelen! 🔥🔥🔥

Eat4Change is een project medegefinancierd door de Europese Unie.

River Cleaning

OPEN - 16 APRIL 2023

Sinds 2016 organiseert Aer Aqua Terra vzw heel het jaar door opruimacties in de rivier en rivierbedding van de Dijlevallei. Tussen 2017 en 2022 haalden ze al een indrukwekkende 101,5 ton afval! 

Wil je jouw steentje bijdragen aan schonere rivieren en meer biodiversiteit?

Doe gratis mee op zondag 19 maart in Basse-Wavre door je in te schrijven via onderstaande link.

Amfibieën redden 

OPEN - FEBRUARI TOT APRIL

Wil jij actie ondernemen om de biodiversiteit te beschermen?

Eind februari tot april is de migratieperiode voor amfibieën. Gedurende deze periode komen ze uit hun winterslaap om terug te keren naar hun geboorteplaatsen om zich voort te planten. Helaas zijn de wegen dodelijke obstakels voor deze waardevolle dieren, die jammer genoeg vaak over het hoofd worden gezien. 

Om hen te helpen, organiseert Natuurpunt jaarlijks reddingsacties in Vlaanderen.

Klaar om de handen uit de mouwen te steken?

Earth Hour

OPEN - 25 MAART 2023 OM 20u30

Op initiatief van WWF is Earth Hour de grootste jaarlijkse mobilisatie voor de planeet!

Op 25 maart 2023 om 20.30 uur zullen miljoenen mensen in actie komen of het licht uit doen om te benadrukken dat onze toekomst niet kan bestaan zonder een bloeiende natuur. Wil jij ook actie ondernemen, maar geen idee hoe je de eerste stap zet?


Je kan beginnen bij wat er op je bord ligt: ontbijt, lunch, diner, we hebben allemaal drie kansen per dag om bij te dragen aan een betere toekomst!

Dit jaar, tijdens Earth Hour, nodigen we je uit om het licht uit te doen en een duurzaam diner bij kaarslicht te organiseren met je vrienden en familie met #Eat4Change! Maak er een foto van en deel die op Instagram, tag @wwfyouthbe samen met #MyHourForEarth en #Eat4ChangeHourChallenge! Je kunt zelfs proberen het boek "Groentekost" van Jeroen Meus te winnen!

Dus, ben jij klaar om een verschil te maken voor onze planeet? 

Bekijk hieronder alle manieren waarop jij actie kunt ondernemen.

Eat4Change is een project medegefinancierd door de Europese Unie.

New Year Challenge

GESLOTEN - Van 02 tot 08 Januari 2023

Het nieuwe jaar, een tijd van vernieuwing en onmogelijke voornemens… Maar wat dacht U van enkele snelle en gemakkelijke voornemens die een blijvend effect hebben op uw ecologische voetafdruk?

Ja, minder vlees eten, meer plantaardig eten, de voorkeur geven aan lokale en seizoensgebonden producten zijn kleine gebaren die voor iedereen toegankelijk zijn, maar die een enorme impact op het milieu hebben !

Om u aan te moedigen een duurzaam menu te kiezen voor Kerstmis, biedt WWF Belgium Om U aan te moedigen om in 2023 op een duurzame voeding over te schakelen, nodigt WWF Belgium U uit om van 2 tot 8 januari deel te nemen aan haar New Year Challenge en misschien een waardebon van €250 van eFarmz te winnen.

Hoe doe je mee? 

  • Je moet tussen de 15 en 35 jaar oud zijn;  
  • Bereid een duurzame feestmaaltijd op basis van plantaardige, seizoensgebonden en lokale eiwitten;  
  • Maak een foto van de maaltijd en je gasten;   
  • Post op Instagram met #Eat4Change en #Eat4ChangeNewYearChallenge;   
  • Tag het Instagram-account van WWF-België.  

Heb je geen ideeën meer?

Op onze pagina "Beter eten voor de planeet een voor jezelf" staat vol geweldige tips:
🐟 Een visgids
🌱 Een sojagids
🍴 Een geweldig GRATIS duurzaam en gezond recepten E-book!

Volg onze vrijwilligster Coline op Instagram waar ze wekelijks duurzame, eenvoudige en lekkere recepten brengt.
📷 @cococuistot-food

De uitslag van de wedstrijd wordt op 9 januari bekendgemaakt op ons Instagram-account.