Paraguay

Meer natuur en connectiviteit in Paraguay helpt de jaguar

De jaguar, de grootste katachtige van Zuid-Amerika, staat op het punt van uitsterven. Het heeft de helft van zijn verspreidingsgebied verloren. En er zijn nog vele andere bedreigingen: verlies van habitat, vermindering van prooidieren, stroperij en veranderingen van zijn ecosysteem door klimaatverandering.

Paraguay's Gran Chaco en Pantanal, uitgestrekte droge bossen met een rijke biodiversiteit, herbergen een van de dichtste populaties jaguars. Deze leven vooral in de grootste beschermde gebieden van het land. Helaas zijn het juist deze gebieden die ook worden begeerd voor landconversie, ontwikkeling van wegeninfrastructuur of veeteelt. Al deze risico's bedreigen het voortbestaan van de jaguar en zijn habitat.

Inclusieve natuurbescherming, betere connectiviteit

Met dit project willen wij de connectiviteit tussen de beschermde gebieden van de Chaco en de Pantanal reservaten verzekeren. Dit kan dankzij: een beter beheer van het landgebruik, steun voor duurzame cacaoproductie, ontwikkeling van ecotoerisme, financiële stimulansen voor de instandhouding van habitats, educatie en toezicht op jaguars en hun prooien door plaatselijke gemeenschappen.

Tussen nu en 2026 hebben wij binnen dit kader drie doelstellingen:

  • De ontbossing en de achteruitgang van habitats bestrijden door de meeste bedreigde habitats in het landschap veilig te stellen, het duurzame beheer van hulpbronnen te versterken en de connectiviteit te verbeteren.
  • Conflicten tussen jaguars en mensen verminderen door een positief beeld van de jaguar te creëren. Dit kan worden bereikt door meer educatie en financiële stimulansen voor natuurbehoud.
  • Analyseren van jaguarpopulaties in het landschap dankzij de samenwerking met lokale gemeenschappen.

De jaguar is laat zich bijna niet zien, waardoor het moeilijk is om zijn aantallen in te schatten. Deze informatie is echter van cruciaal belang om hem zo doeltreffend mogelijk te beschermen. Daarom Werken we samen met de lokale gemeenschappen, die de ongeëvenaarde bewakers van deze regio zijn.

Naam van het project

Zorgen voor een betere verbinding in Paraguay om het voortbestaan van de jaguar te garanderen

Regio

Paraguay

Duur

01.2022 - 12.2026

Budget

€ 1.499.827

Partners

WWF-Paraguay
Fundación de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales (FUCEN)
EcoPantanal Association
Guayra Paraguay

jaguar

Ons doel

Tegen 2026 is het strategische landschap voor de jaguar versterkt, waarbij stabiele of stijgende populaties worden beschermd door stroperij en vergeldingsjacht terug te dringen, de hulpbronnen duurzaam te beheren en te zorgen voor vreedzame co-existentie met de gemeenschappen.

Bedreigingen die dit project het hoofd moet bieden

Aantasting en vernietiging van habitats

De jaguar heeft al meer dan de helft van zijn oorspronkelijke leefgebied verloren, voornamelijk door de omzetting van bossen in landbouwgrond.

Meer weten

Aantasting en vernietiging van habitats

Stroperij en illegale handel

Jaguars worden gestroopt voor hun vacht en voor hun lichaamsdelen die gebruikt worden in de Chinese geneeskunde. WWF zet zich in om de illegale handel in wilde dieren en afgeleide producten een halt toe te roepen.

Meer weten

Stroperij en illegale handel

Ontbossing

Ecuador bestaat voor bijna 50% uit Amazonewoud. Dat woud staat zwaar onder druk door ontbossing. WWF zet zich wereldwijd in om te voorkomen dat bossen verdwijnen.

Meer weten

Ontbossing

{ "animals": [ {"jaguar": true}, {"lynx": false}, {"brown_bear": false}, {"dolphin": false}, {"elephant": false}, {"tiger": false}, {"forest_cat": false}, {"otter": false}, {"wolf": false}, {"rhinoceros": false}, {"lion": false}, {"bonobo": false}, {"gorilla": false}, {"tetra_lyre": false} ], "urls": [ {"jaguar": "/fr/especes-menacees/proteger-le-jaguar"}, {"lynx": "/fr/especes-menacees/proteger-le-lynx"}, {"brown_bear": "/fr/especes-menacees/proteger-ours-brun"}, {"dolphin": "/fr/especes-menacees/proteger-le-dauphin"}, {"elephant": "/fr/especes-menacees/proteger-elephant"}, {"tiger": "/fr/especes-menacees/proteger-le-tigre"}, {"forest_cat": "/fr/espece-menacee/chat-forestier"}, {"otter": "/fr/especes-menacees/proteger-la-loutre-deurope"}, {"wolf": "/fr/especes-menacees/proteger-le-loup"}, {"rhinoceros": "/fr/especes-menacees/proteger-le-rhinoceros"}, {"lion": "/fr/especes-menacees/proteger-le-lion"}, {"bonobo": "/fr/espece-menacee/bonobo"}, {"gorilla": "/fr/especes-menacees/proteger-le-gorille"}, {"tetra_lyre": "/fr/especes-menacees/proteger-le-tetras-lyre"} ] }