wwf leopard neige sneeuwluipaard header wwf leopard neige sneeuwluipaard header

Altaï-Sayan

LOKALE GEMEENSCHAPPEN EN KINDEREN ZETTEN ZICH IN OM DE SNEEUWLUIPAARD TE BESCHERMEN

Gemeenschappen en kinderen in Mongolië zetten zich samen met WWF in voor het voortbestaan van de sneeuwluipaard. Op de Jargalant Khairkhan-berg, Altaï-Sayan Ecoregio van Mongolië, werd een total van 37 sneeuwluipaarden vastgelegd op de automatische camera's die geïnstalleerd werden door WWF. Spijtig genoeg waren er 3 to 5 gespot met een ontbrekende poot. Naar alle waarschijnlijkheid werden ze gevangen in de vallen die gezet werden door de herders. De vallen worden een steeds groter probleem voor het overleven van de reeds bedreigde sneeuwluipaard, ook in andere gebieden van het land.

Sneeuwluipaard jaagt op vee door een tekort aan prooi 

Het laatste decennium is het aantal vee in de regio gegroeid, en neemt het steeds meer de habitat van de wilde dieren in. Als resultaat verdwijnen de natuurlijke prooien van de sneeuwluipaard, waardoor de sneeuwluipaard de kuddes vee aanvalt. 

De sneeuwluipaarden, die nu al bedreigd zijn, komen zo nog meer in gevaar, doordat de herders vallen zetten voor de dieren of hen doden.  

Vallen verzamelen en herders overtuigen om er geen te zetten 

WWF werkt samen met de plaatselijke gemeenschappen en geitenherders in Mongolië, om hen bewust te maken over de situatie van de sneeuwluipaard, om samen een oplossing te vinden en zo het doden van sneeuwluipaarden te reduceren. 

Kinderen in actie voor conservatie  

Om snel een oplossing te vinden voor dit probleem, heeft WWF in 2015 ook ontmoetingen georganiseerd met kinderen van de gezinnen die dichtbij de Altai-Sayan Ecoregio wonen. De kinderen waren vastberaden om hier iets aan te doen, waardoor er werbesloten om een anti-vallencampagne te voeren door WWF in samenwerking met de kinderen uit de regio.  

Er werd een sensibiliseringsactie op touw gezet over de bedreigde sneeuwluipaard. De kinderen vroegen aan hun ouders en familie om geen vallen te gebruiken en vroegen ook aan de volwassenen om een petitie te ondertekenen. Op amper 6 weken tijd konden ze 234 luipaardvallen inzamelenen ze kregen een enorme erkenning van de plaatselijke gemeenschappen en autoriteiten 

Een nationaal succes 

De kinderen namen contact op met N. Battsereg, de minister van milieu, groene ontwikkeling en toerisme van Mongolië, en vroegen hem om het initiatief uit te breiden naar het hele land. Na grote inspanningen van de kinderen en WWF, heeft de minister een richtlijn uitgevaardigd naar alle provincies en beschermde gebieden, om in het hele land vallen te verzamelen en lokale gemeenschappen te sensibiliseren.  

Een klein initiatief en een enorme wilskracht om sneeuwluipaarden te helpen is uitgegroeid tot een nationale campagne, voor het welzijn van de dieren in het wild.