WWF amazonie amazonegebied header WWF amazonie amazonegebied header

Amazonegebied

Denk aan een lange, brede rivier die door een oneindig oerwoud stroomt, waar je de prachtigste planten en de kleurigste dieren vindt. Dit is het Amazonegebied.

 

In deze regio vind je:

 • De Amazonerivier, die met zijn 7000 km waarschijnlijk de langste rivier ter wereld is.
 • Het grootste overblijvende oerwoud op aarde, goed voor een derde van alle tropische wouden ter wereld.
 • 1 op 10 van alle diersoorten die we kennen, en waarschijnlijk veel meer diersoorten die we nog niet kennen.

De jaguar, de Amazonedolfijn, de lederschildpad en de luiaard leven hier, maar ook de kleurige ara, talloze bonte (gif)kikkers, slangen, de piranha en honderden duizenden andere diersoorten. En er worden nog wekelijks nieuwe soorten ontdekt in het gebied.

30 miljoen mensen, waarvan 385 inheemse groepen, leven er vandaag. Ze zijn direct afhankelijk van de natuurlijke rijkdommen van de regio. Maar ook miljoenen anderen over de hele wereld hangen af van de Amazone. Niet alleen voor voedsel, water, hout en medicijnen, maar ook voor de stabilisering van het klimaat. Het regenwoud slaat zo’n 90 tot 140 miljard ton koolstof op, het equivalent de hoeveelheid CO2 die wereldwijd werd uitgestoten op tien jaar tijd.

Als het Amazonewoud massaal gekapt blijft worden, komt het bestaan van miljoenen mensen, dieren én de longen van de aarde in gevaar... Ontbossing is veruit het grootste probleem in het Amazonegebied. Enorme gedeeltes regenwouden worden vernietigd door illegale of niet-duurzame houtkap, of om plaats te maken voor landbouwgrond.

We zijn vastberaden om het Amazonegebied te beschermen, door het grootste deel van zijn grondstoffen en soorten te beschermen en door ervoor te zorgen dat het gebied duurzaam ontwikkelt, voor het welzijn van de bewoners en de planeet in zijn geheel.

 • Geografische ligging
  Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana
 • Oppervlakte
  6,7 miljoen km²
 • Klimaat
  Tropisch klimaat
 • Landschap
  Tropische plantengroei, vloedbossen en savannes
 • Amazonegebied