HD_233522.jpg

Lynx

Deze majestueuze katachtige is gemakkelijk te herkennen aan zijn gevlekte vacht, zijn zwarte ‘gepluimde’ oren en zijn karakteristieke bakkebaarden. Verscholen in de bossen van Noord-Amerika, Europa en West-Azië, delen ze hun jachtterrein met de grootste roofdieren van het noordelijk halfrond.

 

De lynx is een van de meest voorkomende katachtigen. Het schuchtere roofdier jaagt vooral in de ochtend en bij het vallen van de avond. Hoefdieren, hazen, vogels, wilde katten of everzwijnen staan op het menu. Slechts heel zelden jagen ze op vee. Lynxen hebben een uitstekend zicht, zelfs in totale duisternis, en hun gehoor is sterk ontwikkeld.

Er bestaan nog maar vier soorten lynxen in de wereld: de Canadese lynx, de rode lynx, de Iberische lynx en de Euraziatische lynx. De twee eerste leven in Noord-Amerika en de twee laatste in Europa. De Euraziatische lynx komt voor in Noord-Europa (met name  in de Karpaten) en in het westen van Azië, terwijl we de bedreigde Iberische lynx enkel terugvinden in Spanje en Portugal.

Wat doet WWF?

WWF werkt zowel in de Karpaten om de Euraziatische lynx te beschermen tegen de vernietiging van zijn habitat, als op het Iberische schiereiland om het overleven van de Iberische lynx te verzekeren. Dat doen we vooral die het uitgebreide natuurbehouds- en reintroductieproject ‘Life Lynx’. 

  • Grootte en gewicht
    80 tot 130 cm | 10 tot 28 kg
  • Gebied
    Noord-Amerika, Europa en Azië
  • Habitat
    Bergen, gematigde bossen, gemengde of boreale, rotsachtige gebieden en steppen