Resultaten van een opiniepeiling bij Belgen over hun perceptie over natuur
Resultaten van een opiniepeiling bij Belgen over hun perceptie over natuur
Natuur verbindt Belgen over alle partijvoorkeuren heen
Tussen 14 februari 2024 en 19 februari 2024 voerde het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van WWF een online opiniepeiling uit bij 2.000 Belgen over hun perceptie over natuur. De belangrijkste resultaten lees je hieronder.
Uit de opiniepeiling blijkt dat natuur zeer belangrijk is voor de Belg. We plaatsen het boven thema’s als economie, politiek, sport en zelfs gastronomie. Het gros van de Belgen vindt natuur ook belangrijk in hun dagelijkse leven vooral het positieve effect op het humeur en welzijn wordt hierbij aangestipt. 89% van de Belgen gaat akkoord of helemaal akkoord met de generieke stelling dat (meer) natuur belangrijk is. Interessanter is echter waarom mensen natuur zo belangrijk vinden. Als belangrijkste reden wordt gezondheid aangegeven gevolgd door de regulerende functie van natuur (qua klimaat, zuurstofproductie, waterzuivering…) en de functie van natuur op het vlak van recreatie en ontspanning.
Natuur dicht bij huis
Driekwart van de Belgen woont liefst nabij een natuurgebied en twee op drie Belgen is bezorgd over de afname van de groene ruimte in hun woonomgeving. Wanneer we Belgen vragen een score te geven aan de natuur in hun woonomgeving is dit gemiddeld 6,2 op 10. De hoeveelheid en kwaliteit van de natuur in de werkomgeving scoort nog lager.
Ruimte voor beschermde natuur
Belgen denken dat gemiddeld 21% van het grondgebied uit natuurgebied bestaat en geven aan dat dit idealiter 30% zou zijn. Intuïtief vraagt de Belg niet zozeer een verschuiving van landbouw- naar natuurgebied, maar van industrie- en woongebied naar natuurgebied. De wens om ±30% van het grondgebied in te vullen met natuur verschilt niet zo sterk tussen respondenten qua leeftijd, opleidingsniveau, taal of politieke oriëntatie (links- of rechtsdenkend) of partijvoorkeur.
Wat de beschermingsstatus van natuur betreft, vindt 87% van de Belgen het verhogen van het aandeel beschermd natuurgebied naar 30% van ons grondgebied een goede zaak. Ook wanneer ze worden geconfronteerd met de kostprijs die deze evolutie met zich mee zou brengen, blijft 85% van de Belgen instemmen met een toename van beschermde natuur. 89% vindt eveneens het inrichten van 10% van ons grondgebied (oftewel 1/3 van de 30% beschermd gebied) als strikt beschermd natuurgebied een goede zaak. Opvallend is dat zowel in Wallonië als in Vlaanderen christendemocratische kiezers significant vaker sterk akkoord zijn met dit idee.
Overheidsactie verwacht voor natuurherstel
De Belg wil dat er werk gemaakt wordt van natuur. Meer dan 80% van de bevolking wil verbetering op het vlak van biodiversiteit en de kwaliteit van natuurgebieden. De meeste Belgen vinden ook dat er meer overheidsgeld naar natuur moet gaan.
Het gros van de Belgen wil dat de overheid meer inzet op natuurherstel. Over alle partijvoorkeuren heen is gemiddeld 82% van de Belgen deze mening toegedaan. Het herstellen van de natuur op land of in de zee wordt vanzelfsprekend gevonden.
Ook vindt 85% dat de overheid méér moet investeren om minstens 30% van de natuur te herstellen die in momenteel in slechte staat is.
Het herstellen van waterlopen en overstromingsgevaar zijn hierbij hot topics. Meer dan de helft van de respondenten plaatst deze thema’s in hun top-3 van politieke prioriteiten voor natuur. Concreet wordt het herstellen van waterlopen en natuurlijke overstromingsgebieden naar voor geschoven samen met het inzetten op natuur gebaseerde oplossingen. Ook het vergroten van de populaties en diversiteit van bestuivers komt vaak terug in Belgen hun top 3.
Natuurpact
Deze opiniepeiling toont aan dat natuur belangrijk is voor de Belg als thema, in zijn persoonlijk leven, in zijn omgeving maar ook politieke voorstellen rond natuur genieten van een brede steun over de partijvoorkeuren heen. Zo kunnen naast natuurherstel en natuurbescherming ook voorstellen rond het creëren van verbindingen tussen natuurgebieden, het invoeren van natuurlijke oplossingen en het vrijmaken van middelen voor natuurbeleid rekenen op de steun van meer dan 80% van de Belgen.
Deze brede steun ongeacht politieke oriëntatie of partijvoorkeur geeft aan dat natuur een sterk verbindend thema is. We roepen als WWF alle partijen op tot het smeden en uitrollen van een natuurpact dat inzet op natuurherstel, natuurbescherming, connectiviteit, natuurgebaseerde oplossingen én het mobiliseren van nodige financiering om onze Belgische natuurverbintenissen te realiseren.
Klimaat
De opiniepeiling polste ook naar Belgen hun perceptie rond klimaat. Hieruit blijkt dat de bezorgdheid over klimaatverandering groot (81%) is. Dit zowel op het abstracte niveau als qua bezorgdheid over specifieke negatieve gevolgen. Bijna 70% van Belgen wil dat de overheid meer doet tegen klimaatverandering en driekwart wil nu al stappen naar een klimaatneutraal 2050 zien.