Natuurbranden in Griekenland – dit is wat vrijwilligers doen wanneer het noodlot toeslaat
Natuurbranden in Griekenland – dit is wat vrijwilligers doen wanneer het noodlot toeslaat
Dankzij de onbevreesde inspanningen van talloze brandweervrijwilligers zijn de ergste brandhaarden in Griekenland intussen onder controle. Maar het gevaar is nog niet geweken: elke dag breken er nog zo’n veertig nieuwe branden uit. Vrijwilligers hebben dus alle steun nodig die ze kunnen krijgen om te zorgen dat nieuwe branden zo weinig mogelijk schade aanrichten.
Het werk is bovendien niet gedaan wanneer de vlammen gedoofd zijn. Wilde dieren hebben hulp nodig. De natuur moet alle kansen krijgen om te herstellen en weerbaarder te worden voor branden zoals deze. Ook hier spelen vrijwilligers een cruciale rol: ze laten alles vallen om dier en natuur te ondersteunen in hun tijden van nood. Een prachtig gebaar! Maar wat doen ze precies? En hoe kan jij hen helpen?
Ook helden hebben bescherming nodig
‘We hadden geen tijd om ons te bedenken. Mijn team en ik stonden plots voor de zoveelste natuurbrand. De vlammen grepen oncontroleerbaar om zich heen en verwoestten alles in hun pad: eigendommen, grond, onze huizen … Urenlang moesten we opboksen tegen vuur dat langs alle kanten kwam, krachtige windstoten, extreme hitte.’
Dit is de getuigenis van brandweervrijwilliger Elias Vagias. Mensen zoals hij zetten hun leven op het spel om de vlammen te lijf te gaan. Ze ontdekken de branden vaak als eerste.
De teams die we met WWF steunen, tellen zo’n 150 vrijwilligers. Om deze helden te beschermen, bezorgen we ze essentieel materiaal, zoals helmen, maskers, handschoenen, uniformen en laarzen. Dankzij brandslangen en -pompen kunnen ze de vlammen de baas. Radio’s zorgen dat ze elkaar in de hitte van de strijd kunnen bereiken, en met EHBO-kits zijn ze voorbereid op bijna élke situatie.
Met jouw donatie kan je dus letterlijk levens redden.
Hulp voor de hulpelozen
Meteen nadat de vlammen onder controle zijn, trekt een tweede horde helden het terrein op: de medewerkers en vrijwilligers van ANIMA. Zelfs kleine branden kunnen het leven van wilde dieren ernstig verstoren. Sinds de start van het brandseizoen legden zo’n 4.200 branden al 33.000 hectare in de as – de gevolgen voor natuur en wilde dieren zijn dus onbeschrijfelijk.
Talloze dieren blijven hulpeloos achter. Verbrand, verstrikt, verweesd. Gelukkig kunnen ze rekenen op de reddingsteams van ANIMA. Zij speuren de verkoolde landschappen af naar vossen, reeën, schildpadden en uilen die door de vlammen vast kwamen te zitten en verbrand raakten. Ze helpen de dieren herstellen van ernstige brandwonden en soms zelfs gebroken botten. Jonge dieren die hun ouders verloren, krijgen alle liefde en zorgen die ze nodig hebben om te overleven. En zodra ze er klaar voor zijn, keren de dieren terug naar hun natuurlijke leefgebied, waar ze opnieuw hun rol in het ecosysteem kunnen opnemen.
Zo red je met jouw gift niet enkel mensenlevens, maar ook dierenlevens.
Cyclus
‘Natuurbranden hebben een verwoestende impact op onze omgeving. Elke nieuwe brand zet een nieuwe cyclus in gang: blussen en verdere schade voorkomen, dieren in nood opsporen en medische zorg bieden, de getroffen gebieden beveiligen en zorgen dat de natuur er kan herstellen’, vertelt Constantinos Liarikos, Head of Development bij WWF in Griekenland. Om te voorkomen dat dit scenario jaar na jaar verergert, moeten we onze natuur weerbaarder maken voor de gevolgen van de klimaatverandering.
De vrijwilligers die hun leven wagen, hebben onze steun dus niet enkel nodig op het hoogtepunt van de crisis, maar ook lang daarna. En jij kan hen helpen!