Irrawaddydolfijn krijgt extra bescherming

Irrawaddydolfijn krijgt extra bescherming

Met zijn ronde snuit ziet de Irrawaddydolfijn er bijzonder schattig uit. Toeristen trekken dan ook maar al te graag naar de Cambodjaanse provincie Kratie, waar de grootste populatie van de soort leeft. Helaas telt zelfs die populatie nog maar een negentigtal individuen: de Irrawaddydolfijn is ernstig bedreigd. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon.

Omdat de Irrawaddydolfijn altijd een lach op zijn snoet draagt, kreeg hij de bijnaam ‘glimlach van de Mekong’. Helaas sloot 2022 voor deze vrolijke soort af met droef nieuws. Op 10 dagen tijd werden 3 gezonde dolfijnen dood aangetroffen. Oorzaak? Illegale visvangst, een probleem dat de soort zwaar onder druk zet. Want hoewel elektrovisserij verboden is in heel Cambodja en kieuwnetten niet mogen worden gebruikt in het deel van de Mekong waar de Irrawaddydolfijn leeft, zijn die niet-duurzame visserijpraktijken net de belangrijkste bedreigingen voor de soort.

WWF trekt aan de alarmbel: meer bescherming nodig

Eind 2022 stond de teller op elf dode Irrawaddydolfijnen op één jaar tijd. Reden genoeg voor natuurbeschermers om aan de alarmbel te trekken en te eisen dat er dag en nacht gepatrouilleerd wordt tegen illegale visvangst. Begin 2023 gaf Hun Sen, de Cambodjaanse premier, gehoor aan die vraag om bescherming. Hij droeg de autoriteiten in Kratie op om met boeien zones af te bakenen in de Mekong waar visvangst ten strengste verboden is. Die maatregel moet de Irrawaddydolfijn behoeden voor verstrikking in visnetten. Goed nieuws, dus!

De Mekong als natuurlijke werelderfgoedsite?

Daar blijft het niet bij. Het Cambodjaanse ministerie van Milieu wil een deel van de Mekong door UNESCO laten erkennen als natuurlijke werelderfgoedsite. Het gaat om het gebied tussen de grens met Laos en de provincie Kratie, goed voor zo’n 200 km rivier die een bijzonder rijke zoetwaterbiodiversiteit huisvest. Trekvissen gebruiken dat gebied als schuilplaats, en ernstig bedreigde diersoorten zoals de Irrawaddydolfijn en de reuzenzoetwaterpijlstaartrog als paaigronden. Die erkenning zou dus een succesverhaal zijn voor natuurbehoud wereldwijd.

Hoe beschermen we de Irrawaddydolfijn?

WWF zet zich in Cambodja onvermoeibaar in om de Irrawaddydolfijn te beschermen. Hoe?

  • We zien erop toe dat de wet tegen illegale visvangst wordt nageleefd. Daarvoor werken we samen met regionale en nationale overheden.
  • We monitoren de dolfijnenpopulatie dagelijks.
  • We versterken en ondersteunen de rangerpatrouilles tegen illegale visvangst.
  • We rusten de netten van lokale vissers uit met ultrasone zenders die rivierdolfijnen afschrikken.
  • We organiseren bewustmakingscampagnes in lokale scholen. Zo begrijpen jongeren beter waarom we de dolfijnen en hun leefgebied absoluut moeten beschermen.
  • We begeleiden en adviseren Cambodjaanse beleidsmakers over duurzame energieoplossingen.

Ook jij kan de Irrawaddydolfijn helpen!

Wil jij ook een steentje bijdragen? Dat kan! Adopteer symbolisch een dolfijn, en help ons om de Irrawaddydolfijn duurzaam te beschermen. Samen maken we het verschil!