Fonds voor natuur bij ons: Proficiat aan de 47 laureaten!

Fonds voor natuur bij ons: Proficiat aan de 47 laureaten!

47 projecten werden als winnaar uitgekozen voor deze eerste editie van het "Fonds voor natuur bij ons", dat werd gelanceerd door WWF-België. We deden beroep op de creativiteit van burgers en lokale organisaties om projecten ter bescherming van de natuur voor te stellen, met als prijs tot 5000 euro per project!

De projectoproep van het "Fonds voor natuur bij ons" was een succes: maar liefst 115 dossiers werden ontvankelijk verklaard en aan de jury voorgelegd!  “We hadden ons niet verwacht aan zo’n grote respons. Voor een eerste editie is dit een groot succes!” zegt Delphine Delire, beheerder van het fonds bij WWF.

47 uiteenlopende winnaars

Uit 115 ingezonden projecten werden er 47 gekozen door een onafhankelijke jury. Zij zullen gesteund worden in de uitvoering of ontwikkeling van hun project. Het volledig bedrag van € 200 000 van het Fonds werd besteed.

Alle ingediende projecten moesten een directe impact hebben op de natuur in België, of het nu gaat om landbouw, vervuiling, droogte, klimaat of biodiversiteit. Ze moesten ook een sociale impact hebben, inclusief, participatief, realistisch, origineel en innovatief zijn. “We lanceerden het “Fonds voor natuur bij ons” om een veelvoorkomende trend te ondersteunen: veel mensen willen heel graag actie ondernemen om voor de natuur dichtbij huis te zorgen, maar ze weten niet altijd hoe ze dat moeten doen. Met dit fonds wilden we al die creativiteit een concrete impuls geven. Het idee was om sociale cohesie te creëren tussen mensen die voor hetzelfde doel werken, waardoor de impact op de natuur kan worden versterkt.“, legt Delphine Delire uit.

De projecten zijn zeer uiteenlopend, van de stad tot het platteland. De winnaars komen uit heel België en hun projecten hebben betrekking op minstens één van de vier thema's van het Fonds (natuur & biodiversiteit - landbouw - vervuiling - droogte & klimaat). Sommige zullen voedselbossen aanplanten en anderen gemeenschapstuinen creëren, tot mensen die in actie komen om onze bijen, padden, bevers te redden, of het opzetten van nieuwe permacultuur-projecten, het schoonmaken van kanalen door vrijwilligers, het aanleggen van natuurlijke vijvers, … en zo veel meer.

Ontdek enkele van onze favorieten.

Een schoner kanaal in Brussel

Door er eilandjes aan te leggen, door waterplanten te kweken, door het plastic uit het kanaal te recupereren en te transformeren, door vogelnesten te plaatsen en vele andere originele ideeën, wil een collectief van het Brusselse kanaal een schone ruimte maken waar de natuur haar plaats heeft.

Wanneer het herstel van de natuur een feest is

Een Waals festivalcomité wil van zijn stadje een oase van rust maken om uilen, vleermuizen, maar ook bestuivers te verwelkomen. Op het programma: verschillende bomen planten, veenmoerassen aanleggen, educatieve wandelingen in het dorp organiseren… Een komische collectieve inspanning in het verschiet!

Een toevlucht tot de natuur

In 's-Gravenbrakel zou 50 are natuurlijke grond die nu eigendom van het OCMW is, verkocht kunnen worden aan een vastgoedontwikkelaar. Dit wil dit betrokken collectief voorkomen door juridische stappen te ondernemen. Vandaag vormt dit gebied het leefgebied van talrijke diersoorten (vlinders, herten, vossen, egels, vleermuizen) en planten (een opmerkelijke meidoornhaag, walnoot, moerbei, enz.). Met steun van het fonds zullen zij juridische experts inhuren om hen in dit proces te ondersteunen.

Het is geweldig om de natuur op deze manier te steunen!

Kom binnenkort meer te weten over de projecten op deze website!  https://fonds.wwf.be/

WIL JE OP DE hoogte blijven van onze acties?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief