Bedreigde walvissen: hun blauwe corridors steeds riskanter om te navigeren

Bedreigde walvissen: hun blauwe corridors steeds riskanter om te navigeren

Plastic afval, verstrikt raken in vistuig, aanvaringen met boten, plasticvervuiling: de bedreigingen langs de trekroutes van de walvissen nemen alleen maar toe. Dit is de conclusie van een nieuw WWF-rapport, waarin de meest uitgebreide gegevens tot nu toe zijn samengebracht over de grootschalige migraties van deze zeezoogdieren, die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de oceaan en ons klimaat.

Walvissen worden steeds meer bedreigd, zowel in hun mariene biotopen - waar ze zich voeden, paren en jongen baren - als langs hun migratieroutes, de zogenaamde ‘blauwe corridors’, aldus een nieuw WWF-rapport, "Protecting Blue Corridors". Verschillende gerenommeerde oceanologen hebben de gegevens die de afgelopen dertig jaar door meer dan vijftig groepen wetenschappers zijn verzameld, geanalyseerd om dit rapport op te stellen. Het belicht de kritieke punten en risico's voor walvissen op hun jaarlijkse trekroutes, die zich over duizenden kilometers langs kusten of over de oceaan kunnen uitstrekken.

Nog maar 336 Noord-Atlantische ‘Noordkaper’ walvissen

Verstrikking in vistuig, ook wel ‘bijvangst’ genoemd, is een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Elk jaar sterven bijna 300.000 walvissen, dolfijnen en bruinvissen een pijnlijke dood tussen Arctica en Antarctica. Een van de meest bedreigde walvisachtigen is de Noord-Atlantische ‘Noordkaper’ walvis, die tussen Canada en de Verenigde Staten migreert. De populatie is op het laagste punt in 20 jaar, met nog slechts 336 walvissen.

Een Noord-Atlantische Noordkaper walvis - © Barrett&MacKay / WWF-Canada

Dolfijnen ook bedreigd

Bijvangsten vormen een bedreiging voor alle walvisachtigen. Het was een belangrijke factor in het recente uitsterven van de Chinese dolfijn en heeft dramatische gevolgen voor de populaties van twee ernstig bedreigde soorten, de Pacifische bruinvis en de Maui-dolfijn, Nieuw-Zeelands enige endemische walvisachtige.

Een Pacifische bruinvis - © Thomas A. Jefferson / VIVA Vaquita
Maui dolfijn - © naturepl.com / Richard Robinson / WWF

We hebben walvissen nodig

Walvissen zijn essentieel voor de gezondheid van onze oceaan en ons klimaat. Een reuzenwalvis neemt tijdens zijn leven ongeveer 33 ton CO2 op, wat evenveel is als de hoeveelheid gas die in een jaar door duizenden bomen wordt opgenomen.

Bescherming van blauwe corridors

In totaal zes van de 13 grootste walvissoorten worden door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als bedreigd of kwetsbaar beschouwd, ook al zijn deze soorten al tientallen jaren beschermd tegen commerciële visserij. Mariene corridors worden steeds meer een gevaarlijke en zelfs dodelijke hindernisbaan voor zeezoogdieren. Naast de gevolgen van de industriële visserij maken botsingen met boten, verontreiniging door chemische stoffen en plastic afval, geluidsoverlast onder water, verlies van habitats en klimaatverandering het plaatje compleet. Het veiligstellen van kritieke mariene habitats, het beschermen van mensen en het investeren in het behoud van walvissen zijn essentieel voor een gezonde oceaan.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF