Acht Siamese baby-krokodillen ontdekt in Cambodja

Acht Siamese baby-krokodillen ontdekt in Cambodja

Goed nieuws vanuit het werkveld: deze week hebben onze collega's van WWF-Cambodja voor het eerst in tien jaar zeldzame beelden gedeeld van een nest van acht Siamese baby-krokodillen! Een teken van hoop voor de ernstig bedreigde diersoorten!

De Siamese krokodil wordt beschouwd als een van de meest bedreigde reptielen ter wereld. Het historische verspreidingsgebied van de soort strekte zich ooit uit over heel Zuidoost-Azië. Tegenwoordig herbergen het stroomgebied van de Mekong en de wetlands van Cambodja de meerderheid van de resterende wilde populaties. Deze zijn versnipperd en bedreigd door jacht, menselijke activiteiten en de degradatie van hun leefgebied. Studies hadden de aanwezigheid van krokodillen in de oostelijke vlakten van Mondulkiri bevestigd, maar tien jaar lang had geen enkel beeld hun aanwezigheid bevestigd. Maar hier is het!

Waardevolle beelden voor het behoud van de soort

Er zijn nog maar enkele honderden Siamese krokodillen in het wild wereldwijd. De soort is meer aanwezig in fokkerijen dan in de natuur om aan de vraag van de lederwarensector te voldoen. De huidige ontdekking van dit uiterst zeldzame dier in het natuurreservaat Srepok, met ten minste één broedpaar, onderstreept het belang van de regio als strategisch gebied voor de wereldwijde biodiversiteit.

'Voorheen wisten we niet zeker of de inheemse populatie tot op heden nog broedparen telde, of er nesten bestonden en of de jongen succesvol uitkwamen,' aldus Milou Groenenberg, Biodiversity Research and Monitoring Officer bij het WWF.
'De ontdekking van Srepok doet de hoop opleven voor het behoud en het voortbestaan van de Siamese krokodil in het wild, en is een belangrijke ontdekking voor de soort in Cambodja en wereldwijd,' voegde zij eraan toe.

Zeven feiten over de krokodillen van Siam

• Siamese krokodillen behoren tot de kleinste soorten van het geslacht. Volwassenen zijn meestal niet langer dan 3,5 m.

• Er zijn nog maar 500 tot 1000 wilde Siamese krokodillen in de wereld.

• Ze onderscheiden zich van andere krokodillensoorten door de benige kam achter hun ogen.

• Ze voeden zich voornamelijk met kleine dieren waaronder slangen, kikkers en vissen, en jagen zelden op grotere prooien.

• De broedgrootte in het wild varieert van 11 tot 26 eieren.

• Het bloed van de Siamese krokodil heeft antimicrobiële eigenschappen.

• Volwassen Siamese krokodillen bouwen holen, maar waarvoor ze deze gebruiken is nog niet bekend.

De Siamese krokodil blijft een mysterieuze en moeilijke soort om te bestuderen. Dit is de reden waarom ons werk om zijn leefgebied in de oostelijke vlakten van Cambodja te behouden essentieel is om de gewoonten van de soort beter te begrijpen en ervoor te zorgen dat deze alle kans heeft om te overleven. En dankzij de steun van onze donateurs zijn we in staat om langdurige projecten zoals deze uit te voeren.

Ontdek ons project in de oostelijke vlakten van Cambodja

Wil je al ons nieuws op de voet volgen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!