380 nieuwe soorten ontdekt in de Mekongregio
380 nieuwe soorten ontdekt in de Mekongregio
Een hagedis die van kleur verandert, een orchidee die op een Muppet lijkt en een boomkikker die je bijna niet van mos kan onderscheiden: dat zijn drie van de 380 nieuwe soorten die in 2021 en 2022 in de Mekongregio ontdekt werden.
In 2021 en 2022 documenteerde een groep wetenschappers de ontdekking van 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. Vandaag krijgen we het rapport van dat onderzoek te zien. Daarin staat het werk van honderden wetenschappers van universiteiten, natuurbeschermingsorganisaties en onderzoeksinstituten van over de hele wereld. Samen ontdekten ze maar liefst 380 nieuwe soorten. Dat brengt het totale aantal vaatplanten, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren die sinds 1997 in de Mekongregio werden ontdekt, op 3.389.
‘Deze opmerkelijke soorten zijn misschien nieuw voor de wetenschap, maar ze overleven en evolueren al miljoenen jaren in de Mekongregio. Dat herinnert ons, mensen, eraan dat ze hier al leefden lang voordat onze soort zich hier vestigde’, zegt K. Yoganand, Regional Lead for Wildlife and Wildlife Crime van WWF-Greater Mekong. ‘We moeten alles doen om te zorgen dat ze niet uitsterven, om hun leefgebied te beschermen en hun herstel te bevorderen.
Hieronder ontdek je een greep uit de nieuwe soorten:
De Calotes goetzi is een agressieve hagedis die van kleur verandert om zich te verdedigen. Wetenschappers identificeerden hem door hagedissen te bestuderen in de buurt van een archeologische site uit de Angkorperiode.
Dendrobium fuscifaucium is een miniatuurorchidee met een heldere roze en gele kleur. Doet de bloem jou ook denken aan een Muppet?
Dixonius somchanhae wordt bedreigd door landbouw en houtkap: zijn leefgebied raakt erdoor versplinterd. Lokale gemeenschappen beschouwen deze gekko bovendien als een traditioneel middel tegen buikpijn en parasitaire infecties.
Cyrtodactylus rukhadeva of 'gekko met gebogen vingers’, is genoemd naar een mythische nimf – Rukha Deva – die in de bomen leeft en de bossen beschermt. Hij werd ontdekt in het Tenasserim-gebergte aan de grens met Myanmar. Let op, want als hij zich bedreigd voelt, opent hij agressief zijn bek en zwaait hij met zijn staart van links naar rechts.
Deze semiaquatische slang, Hebius terrakarenorum, werd ontdekt in het Dawna-Tenasserimlandschap tussen Thailand en Myanmar en kan tot 65 cm lang worden. Hoe de wetenschappers hem identificeerden? Op basis van foto’s en van kadavers van doodgereden individuen …
Veel nieuwe soorten dus, maar gaan ze ook blijven?
Helaas staat elk van deze nieuwe soorten onder zware druk. De lijst met oorzaken is lang: ontbossing, habitatvernietiging, wegenaanleg, waterwegen die verdwijnen, vervuiling, ziekten verspreid door menselijke activiteiten, concurrentie van invasieve soorten en de verwoestende gevolgen van de illegale handel in wilde dieren. Veel soorten verdwijnen dus zelfs voor we ze ontdekken.
Samen met regeringen, gemeenschappen, non-profitorganisaties en individuele partners in de vijf landen van de Mekongregio werkt WWF aan beschermingsstrategieën om deze soorten en hun leefgebieden te beschermen. Dankzij die partnerschappen kunnen we ook iconische diersoorten beschermen (Aziatische olifanten, Irrawaddydolfijnen, tijgers …), net als de bossen, rivieren en oceaan waarvan ze afhankelijk zijn. WWF wil de toekomst van wilde dieren veiligstellen. Daarom versterken we beschermde gebieden, verwijderen we strikvallen, en bestrijden we de illegale handel in wilde dieren (op markten en online) en de financiële misdaad die daarmee gepaard gaat.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief