10 toppertjes voor de tijger!

10 toppertjes voor de tijger!

De COVID-19-pandemie en de uitdagingen die daaruit voortvloeiden, hebben de bescherming van de tijger niet kunnen tegenhouden. Nog maar eens bleek dat rangers in vele landen een cruciale rol spelen. Hun patrouilles werden opgevoerd om tijgers en andere wilde diersoorten te beschermen tegen stropers die hun kans misschien schoon zagen door de wereldwijde pandemie. Ondanks de coronacrisis stelden we toch heel wat positieve zaken vast wat de bescherming van de tijgers betreft. Leun dus even achterover en geniet van onze top 10 van het beste nieuws voor de tijger.

1. De tijgers herstellen zich verder in het oosten van Siberië

De herintroductie van tijgers in 2013 in de provincie Evreiskaya in het verre oosten van Rusland, bleek een succes. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal tijgers ondertussen is gestegen van 0 naar 20.

2. In India werd steun verleend aan gemeenschappen die afhangen van tijger-ecotoerisme

In reactie op de wereldwijde pandemie heeft WWF-India voedingsmiddelen en verzorgingsproducten bezorgd aan de gemeenschappen die afhangen van het tijger-ecotoerisme. Met boten werden er benodigdheden bezorgd aan de gemeenschappen die in de Sundarbans (mangrovebossen in de rivierdelta van de Ganges) leven. We zetten ons werk met deze gemeenschappen en de lokale organisaties verder om hen te helpen zich te herstellen van de crisis en om weerbaarder te worden voor toekomstige bedreigingen.

3. Nieuwe tijgers gespot in Bhutan

Wildcamera’s hebben zes nieuwe tijgers gespot in Bhutan. We danken deze opmerkelijke katachtigen aan de gemeenschappen, de partners en aan de regering die in de voorbije twintig jaar, en met de steun van WWF-Bhutan, blijk hebben gegeven van een reëel engagement voor het behoud van de tijger.

4. India versterkt de bescherming van het leefgebied van zijn tijgers

De Indische regering heeft er zich toe verbonden de CA|TS-normen (Conservation Assured | Tiger Standards) te implementeren in alle 50 tijgerreservaten van het land. CA|TS is een beschermingsinstrument dat de beste methoden en beheernormen definieert voor soorten zoals de tijger. Dit is uitstekend nieuws voor de tijgers in India, temeer omdat het land meer dan 60% van het totaal aantal wilde tijgers herbergt.

5. Het behoud van de tijgers in Thailand werpt vrucht af

In Thailand ondersteunt WWF-België onder meer de bescherming van de tijgers in het nationaal park Mae Wong. Onlangs hebben twee nieuwe tijgerinnen, ‘Pensook’ en ‘HKT262F’ zich, slechts een paar maanden na elkaar, aangesloten bij de lokale tijgerpopulatie. Ze werden opgemerkt door wildcamera’s en door de rangerpatrouilles in het park. Dit nieuws biedt hoop op mogelijke geboortes in de komende maanden.

6. Het Huis van Afgevaardigden van de VS keurt een wet goed voor de openbare veiligheid van grote katachtigen

Het is schokkend te moeten vaststellen dat er meer tijgers in gevangenschap leven dan in het wild. Alleen al in de Verenigde Staten leven 5 000 tijgers in gevangenschap. Tijgers fokken voor amusementsdoeleinden strookt niet met natuurbehoud. Deze nieuwe wet zal helpen voorkomen dat in gevangenschap levende tijgers terechtkomen in de illegale handel in delen en producten van tijgers. Die handel vormt de grootste bedreiging voor de soort in het wild. Hoewel de goedkeuring in het Huis een stap voorwaarts is, moet het wetsvoorstel nog door de Senaat worden goedgekeurd.

7. We hebben aan de alarmbel getrokken voor de plaag van strikken in Zuidoost-Azië

Het aantal strikken dat wilde soorten bedreigt in beschermde gebieden in Cambodja, Laos en Vietnam, wordt geschat op 12,3 miljoen. Deze stille moordenaars vormen een enorme bedreiging voor de overblijvende tijgers in het gebied, en voor hun prooien. Het rapport dat we hebben uitgebracht, benadrukt de acties die overheden moeten ondernemen om dit probleem op te lossen.

8. Het record voor tijgerwaarnemingen op grote hoogte is verbroken in Nepal … tweemaal zelfs!

In april 2020 werd in het westen van Nepal voor de allereerste keer een tijger gespot op 2500 meter hoogte. Deze gebeurtenis haalde de voorpagina’s en toont aan dat leefgebieden op grote hoogte een toevluchtsoord kunnen vormen voor de tijger. Eind 2020 werd het record alweer verbroken toen in het oosten van Nepal een andere tijger werd gezien op een hoogte van 3165 meter!

9. Drie kleine tekenen van hoop vastgelegd door een wildcamera in Maleisië

Een nieuw nestje tijgerwelpen werd vereeuwigd door een wildcamera in het woud van Belum Temengor in Maleisië, en heeft zo iedereens moraal weer wat opgekrikt. In Maleisië daalde het aantal tijgers tussen 2009 en 2018 met 50%. Grootste oorzaak: valstrikken. Tijdens de voorbije twee jaar is het aantal patrouilleteams verhoogd, net als de inspanningen om de valstrikken te verwijderen. De ontdekking van de tijgerwelpen toont aan wat er mogelijk is als het leefgebied van de tijgers correct wordt beschermd. We hopen deze welpen opnieuw te mogen observeren in de nabije toekomst.

10. De TX2-prijzen: het beste op het vlak van tijgerbescherming

In november 2020 reikten we de eerste TX2-prijzen uit. We vierden zo de tiende verjaardag van het engagement van de 13 landen uit het verspreidingsgebied van de tijger om de populatie wilde tijgers te verdubbelen tegen 2022. Drie tijgersites die een aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt voor de bescherming van de tijger, hebben de prijzen in de wacht gesleept.

Het tijgerreservaat van Pilibhit in India won de TX2-prijs voor de succesvolle verdubbeling van het aantal wilde tijgers. Het nationaal park Manas in Bhutan en het nationaal park Manas in India ontvingen de prijs voor uitmuntende natuurbescherming voor hun prestaties op het vlak van natuurbehoud en grensoverschrijdend partnerschap. Deze prijzen worden gesteund door CA|TS, het Global Tiger Forum, IUCN, UNDP, The Lion's Share en WWF.