WWF start noodcampagne voor branden-catastrofe in Griekenland en Turkije

WWF start noodcampagne voor branden-catastrofe in Griekenland en Turkije

image received via email

Persbericht

WWF start noodcampagne voor branden-catastrofe in Griekenland en Turkije

 

Brussel, 9 augustus 2021 – WWF start een noodcampagne voor Griekenland en Turkije. Beide landen worden momenteel getroffen door honderden branden. Veel ooit groene bossen zijn in rook opgegaan, honderden huizen zijn afgebrand en al 78 mensen verloren het leven. Voor de rijke biodiversiteit in de getroffen regio’s zijn de branden een catastrofe, met diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Steeds extremere hittegolven en langere perioden van droogte leiden tot branden die elk jaar moeilijker onder controle te krijgen zijn. Deze zomer wordt de natuur bijzonder hard getroffen door deze branden van een ongeziene intensiteit. Daarom start WWF een noodoproep om de collega’s in de twee getroffen landen te helpen bij de strijd tegen de oorzaken en gevolgen van de bosbranden. Op het terrein steunt WWF met snelle technische ondersteuning zoals EHBO-koffers, voertuigen en materiaal voor dierenartsen. Ook worden lokale vuurbestrijdingsgroepen gesteund en wordt er geïnvesteerd in betere preventie en aanpak van de bosbranden, zodat mediterrane bossen beter bestand worden tegen de steeds erger wordende klimaatcrisis.

Turkije ziet aantal branden zienderogen toenemen

In Turkije zijn talloze wilde dieren omgekomen bij de branden die deze zomer al ongeveer 141.000 hectare bos hebben verwoest. Dat is meer dan 14 keer het jaargemiddelde sinds 1990, en het ziet ernaar uit dat het ergste nog moet komen. Deze bossen herbergen heel veel diersoorten: alleen al in de provincie Antalya leven 11.870 soorten, waarvan 1.421 endemisch en 121 met uitsterven bedreigd. Grijze wolven, bruine beren, caracals, gestreepte hyena's, ... Turkije wordt gezien als een  land met een uitzonderlijk grote en rijke biodiversiteit.

Extreme omstandigheden maken ook Griekenland steeds kwetsbaarder

Binnen de EU behoort Griekenland tot de top vijf van landen getroffen door bosbranden. De extreem hoge temperaturen, de frequente hittegolven en periodes van droogte, evenals de sterke winden verminderen het aanwezige vocht in de natuur, waardoor bossen en gewassen kwetsbaar worden, omdat ze steeds opnieuw verbranden, op een intensere manier, door de jaren heen. In Griekenland zijn er meer dan 100 branden in de regio's Rhodos, Evia, Evros, Messinia, Kos, Varybobi en in de rest van Griekenland. Deze regio's zijn de thuisbasis van beschermde herten, schildpadden en slangen, evenals een van de laatste populaties goudjakhalzen van het land.

WWF heeft hier van preventie zijn stokpaardje gemaakt. Onze collega's sporen de politieke leiders aan om realistische en effectieve preventieplannen te ontwikkelen, inclusief bosbeheer, uitstootvermindering en adequaat beheer van infrastructuur en transportnetwerken. Een nationale petitie verzamelde op korte termijn al meer dan 58000 handtekeningen. Daarnaast ondersteunt WWF  lokale brandbestrijdingsgroepen die cruciaal zijn om de schade te verminderen en lokale NGO’s die werken aan noodhulp na de brand.

Koen Stuyck, woordvoerder WWF-België: “Griekenland en Turkije branden als nooit te voren. Mediterrane bossen krijgen te maken met steeds intensere en frequentere bosbranden. Als we nu niet helpen om hun unieke en kwetsbare natuur te helpen, dan lopen we het risico deze helemaal kwijt te spelen, wat onomkeerbare schade zou betekenen voor mens en natuur. Help WWF de schade beperken en te werken aan een betere preventie.”

Meer informatie:

Koen Stuyck, WWF-België, 0499 70 86 41, [email protected]

 

 

 

 

Over WWF:

WWF is al 60 jaar een van ‘s werelds grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoud organisaties met meer dan vijf miljoen leden en donateurs en een wereldwijd netwerk dat actief is in meer dan 100 landen. WWF werkt samen met anderen om de aantasting van het milieu op onze planeet een halt toeroepen en bouwen aan een toekomst waarin de mens in harmonie leeft met de natuur, door te werken aan het behoud van de biodiversiteit, door toe te zien op een duurzaam gebruik van de natuurlijke rijkdommen, en door mensen aan te zetten vervuiling en overconsumptie te verminderen. De komende 10 jaar worden cruciaal om de grootste bedreigingen voor de natuur en voor onszelf aan te pakken.

EINDE