Nieuwe Rode Lijst bedreigde diersoorten - reactie WWF-België

Nieuwe Rode Lijst bedreigde diersoorten - reactie WWF-België

'Zelfs in wanhopige situaties kunnen engagement en gepaste acties tot succes leiden'

Brussel 11 december 2023 – Vandaag werd in Dubai, tijdens COP28, de nieuwe Rode Lijst van bedreigde diersoorten bekendgemaakt door de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Wat blijkt? De klimaatcrisis bedreigt een steeds toenemend aantal diersoorten, zoals de Atlantische zalm en de groene zeeschildpad. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden: inspanningen om diersoorten te redden, lonen. Dat toont het voorbeeld van twee antilopensoorten aan, die op de rand van uitsterven stonden. 

Bijzonder alarmerend: een kwart van de zoetwatervissoorten is met uitsterven bedreigd. Dit schokkende cijfer moet ons wakker schudden. Het bevestigt bovendien de trend die reeds werd opgemerkt in het meest recente Living Planet Report van WWF. Daarin werd vastgesteld dat van alle soorten de zoetwatersoorten de zwaarste prijs betalen, met een gemiddelde daling van maar liefst 83%.  

Er moet dus dringend meer geïnvesteerd worden in de bescherming en het herstel van rivieren, meren en wetlands. De vandaag gepubliceerde update van de Rode Lijst van de IUCN toont gelukkig ook de positieve impact van inspanningen die geleverd worden voor natuurbehoud.  

Conservatie werkt

De steur, bijvoorbeeld, is de meest bedreigde grote familie aan vissoorten ter wereld. ‘Maar zelfs in zo’n wanhopige situatie kunnen engagement en gepaste acties tot succes leiden', vertelt Nicolas Tubbs, directeur internationale programma’s bij WWF-België. 'In oktober nog kon WWF 2.500 jonge sterletten en diamantsteuren uitzetten in het Oekraïense deel van de Donau.'

Steuren die uitgezet werden in de Donau. © WWF-CEE

Ook de terugkeer van twee soorten antilopen, zoals beschreven door de IUCN, is een teken dat natuurbehoudswerk loont. ‘Een ander voorbeeld dat ik graag noem om aan te tonen dat we curves kunnen omkeren, zijn de berggorilla’s’, zegt Tubbs.  

Coexistentie

‘Ons werk in het Afrikaanse Grote Merengebied is gericht op coëxistentie: we proberen er de druk op het leefgebied van de gorilla's te verminderen in een gebied waar het milieu erg onstabiel is. Ondanks alle uitdagingen waar deze diersoort mee te maken krijgt, blijft het aantal berggorilla's er jaar na jaar toenemen. Vroeger waren het er zo’n 400, vandaag meer dan 1.000!’ is Tubbs enthousiast. Met de juiste hulpmiddelen en benaderingen, toegepast op grote schaal, kunnen we samen echt een verschil maken om bedreigde diersoorten te helpen en hen te laten herstellen. 

Om duurzame resultaten te boeken, is het essentieel dat we de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis samen aanpakken. Dat toont ook de analyse van de IUCN opnieuw heel duidelijk aan. 

‘Samen kunnen we deze crisissen omkeren en onze planeet herstellen. In ons eigen belang en dat van toekomstige generaties’, besluit Nicolas Tubbs. 

Steuren die uitgezet werden in de Donau. © WWF-CEE
Contact
Hans Moyson
Media Relations Manager
WWF-België

[email protected] 
+32 (0) 472 01 17 06
+32 (0) 2 340 09 43

Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten.