Leerlingen rapen 324 kg afval en helpen otter

Leerlingen rapen 324 kg afval en helpen otter

Brussel, 14 maart 2025 - In het kader van een grote opruimactie voor de otter trokken Vlaamse leerlingen van verschillende scholen de afgelopen maanden de natuur in om afval te ruimen. Minstens 324 kg zwerfvuil werd geraapt! Dat werd vandaag officieel bekendgemaakt in de Huveneersschool in Hingene, Bornem. De scholen die het mooiste kunstwerk maakten met het afval, winnen bovendien een concert. 

In de jaren 90 was de otter nog uitgestorven in Vlaanderen, maar sinds kort zien we het dier weer opduiken. ‘Dat is goed nieuws, want de otter is een ambassadeur voor schoon water en natte natuur. Als de otter terugkomt, betekent dat dat onze natuur erop vooruitgaat’, vertelt Céline De Caluwé van WWF.  

Voorlopig is de otter wel nog erg zeldzaam in ons land. Dat willen WWF, Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de Provincie Antwerpen veranderen. Die samenwerking kadert binnen een internationaal project tussen Vlaanderen en Nederland, met 16 partners, voor de terugkeer van de otter (Interreg). Door de habitat van de otter te verbeteren, willen we dat het dier zich weer helemaal thuis voelt bij ons.  

Olga de otter 

Een belangrijke bron van vervuiling van het leefgebied van de otter is bijvoorbeeld plastic. Dat wilden we met deze scholenwedstrijd onder de aandacht brengen. De leerlingen schieten mee in actie en leren al doende bij over de otter en de natuur.   Aan de wedstrijd is immers ook een lessenpakket gekoppeld, met Olga de otter die de leerlingen mee op reis neemt in een educatief invulboekje, gemaakt door WWF. 

Steven Van den Panhuyzen van WWF en Mikhail van het 4de leerjaar. © Hans Moyson / WWF-België

Earth Hour

Tijdens het persmoment vandaag kwam ook Radio Oorwoud optreden in de Huveneersschool. De 16 scholen die de knapste kunstwerken maakten met het verzamelde zwerfvuil, winnen elk zo’n concert van Radio Oorwoud.  

De achterliggende boodschap van de kunstwedstrijd? Gooi niets weg in de natuur, recycleer en hergebruik. ‘De scholenwedstrijd kadert ook volledig in de filosofie van Earth Hour, het grootste uur voor de natuur, dat op zaterdag 22 maart plaatsvindt. Alle kleine inspanningen maken samen een belangrijk verschil. Die boodschap willen we de leerlingen zeker meegeven’, besluit Steven Van den Panhuyzen van WWF.

Radio Oorwoud gaf een spetterend concert op de speelplaats. © Hans Moyson / WWF-België
De aanwezige partnerorganisaties zij aan zij: Provincie Antwerpen, WWF en Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos. © Hans Moyson / WWF-België

Welke 16 scholen behoren tot de laureaten?  

Freinetschool De Speelplaneet (Gijzegem), Leerexpert De IJsduiker (Antwerpen), Huveneersschool (Hingene), Freinet kindcentrum De Tandem (Sint-Kruis), MPI Evergem, Sint-Janneke en Sint-Jozef (Eeklo), Leefschool De Boomhut (De Pinte), De Triangel (Gent), BS De Droomhut (Wevelgem), VBS Lambertzhoeve (Tildonk), VBS De Parel (Heusden), Sportbasisschool GO! Hamme, GBS De Zonnebloem (Zonnebeke), Sancta Maria Gentbrugge, GBS De Horizon (Snaaskerke), Basisschool de Hoek (Sint-Genesius-Rode)  

Meer info over de wedstrijd vind je hier.
Alles over het interreg-project vind je hier.

Europese otter - Interreg - © Vilda / Yves Adams
Contact
Hans Moyson
Media Relations Manager
WWF-België
[email protected] 
+32 (0) 472 01 17 06
+32 (0) 2 340 09 43
 
Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten.