Educatief materiaal

Help de otter & win een Radio Oorwoud concert op jouw school!

Willen jullie graag een beestig Radio Oorwoud-concert op jullie school winnen én ook helpen de otter te beschermen? 

Welkom, avonturiers van de natuur! Ben je net zo dol op otters als wij? Zijn jullie net zo speels als deze schattige waterdieren? De otter houdt van schone rivieren en beekjes, maar helaas zijn sommige van zijn favoriete plekjes vervuild... Kunnen jullie ons helpen om het leefgebied van de otter weer sprankelend schoon te maken? Doe mee met onze geweldige opruimactie en maak een verschil!

Maar wacht, er is meer! Door deel te nemen aan onze opruimactie maken maar liefst 16 scholen en/of verenigingen kans op het ultieme avontuur: een exclusief Radio Oorwoud concert! Stel je voor, swingen op de vrolijke tonen van Radio Oorwoud terwijl je de otter een handje helpt. Dat wil je toch niet missen?

Dus pak je handschoenen en je avontuurlijke geest, en sluit je aan bij onze missie om de wereld van de otter weer stralend te maken. Lees snel verder om te ontdekken hoe je mee kunt doen!

otter

Voor wie?

Scholen en verenigingen in Vlaanderen, voor kinderen van het 3e t.e.m. het 6e leerjaar lager onderwijs

thema

Biodiversiteit, klimaatverandering, wilde dieren, zoet water

type

Muziek, activiteiten in scholen, wedstrijden, acties

In samenwerking met:

Medegefinancierd door de Europese Unie:

Verken de verschillende fasen van de wedstrijd voordat je je inschrijft!

FASE 1: inschrijving

Tot en met vrijdag 25 oktober. 

Schrijf je klas(sen) of groepen in via het inschrijvingsformulier. Belangrijk: de doelgroep is leerlingen van het 3e t.e.m. het 6e leerjaar uit Vlaanderen. Zowel scholen als verenigingen kunnen deelnemen.
Neem eerst goed de verschillende fasen op deze website door. In het formulier geef je reeds informatie op over het aantal deelnemende leerlingen, over de opruimactie waaraan jullie zullen deelnemen en beschikbaarheden als jullie een spetterend Radio Oorwoud concert winnen. 


FASE 2: in (opruim)actie!

1 oktober - 1 december

Helpen jullie mee het leefgebied van de otter te beschermen? Doe mee aan de opruimactie! ergeet zeker niet te meten hoeveel kilogram aan afval jullie verzamelen, maak een prachtig en origineel kunstwerk van het afval en neem er een foto van!

Gaan jullie graag onder begeleiding afval rapen in gebieden die veel te lijden krijgen van het afval, of gaan jullie liever op eigen houtje op stap? Het kan allebei! In het inschrijvingsformulier (zie oranje knop) kunnen jullie ervoor kiezen om de actie zelfstandig uit te voeren of te kiezen uit één van de onderstaande gebieden onder begeleiding van een vrijwilliger:

  • Antitankgracht. In de gemeentes: Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Brecht, Schilde, Ranst. Boek een afspraak voor je klas(sen) via [email protected]
  • De Maasvallei. In de gebieden: Lanaken (Hochter-Bampd Herbricht), Maasmechelen (Mazenhoven), Dilsen-Stokkem (Negenoord-Kerkeweerd) en Kinrooi (Koningsteen-Kollegreend).Boeken via: [email protected]
  • Genk: Traject Stiemerbeek aan Evence Copelaan en Nieuwe Kuilenweg, Langwerpige waterbekkens aan Evence Copelaan, Randen van de driehoekige vijver. Boeken via: [email protected].
  • Langs de Schelde. Gebied: Scheldeschorren; gemeentes: Hingene, Branst, Mariekerke en Weert. Contact opnemen met [email protected].

Voeg jullie epische opruimavontuur toe aan onze ‘actiekaart’. Vermeld daarbij duidelijk de volgende zaken: 

  • De naam van jullie school of vereniging (en eventueel klas of groep).
  • De hoeveelheid afval die jullie verzameld hebben, in aantal kilograms.
  • Upload een foto van jullie opruimactie en van het creatieve en originele kunstwerk dat jullie gemaakt hebben. (links zien jullie ter inspiratie een voorbeeld van een kunstwerk dat gemaakt werd met afval)

Hebben jullie praktische vragen over de opruimactie (materiaal enzovoort), neem dan contact op met [email protected]. Voor alle andere vragen rond deze wedstrijd kunnen jullie contact opnemen met [email protected].


Fase 3: lesmateriaal

1 oktober tot en met 10 januari (mag ook vroeger en later) 

Ga met Olga, de otter, op pad in de wereld in het boeiende lessenpakket. Door middel van de beestige liedjes van Radio Oorwoud (die ook in hun schooltournee aan bod komen), leuke en speelse opdrachten, en nog veel meer, leren de leerlingen op een interactieve manier over verschillende milieu-gerelateerde problemen. Rond het lesmateriaal werken is een vereiste om een Radio Oorwoud concert te winnen. 


Fase 4: selectie en bekendmaking winnaars

13 tot en met 17 januari

De 16 winnende scholen / verenigingen worden bekend gemaakt! Dit zijn de criteria om kans te maken op een Radio Oorwoud concert: 

  • Het uitvoeren van een opruimactie. Jullie hebben een grotere kans om een Radio Oorwoud-concert te winnen als jullie meer afval hebben verzameld (uitgedrukt in kilograms) OF als jullie uit afval gemaakte kunstwerk in het oog springt bij onze jury. Vergeet deze zaken dus zeker niet toe te voegen aan de actiekaart! (zie fase 2)
  • Werken rond het educatief pakket (zie fase 3). 
  • Criteria in verband met het concert (zie fase 5).

fase 5: FEEST met een RADIO OORWOUD CONCERT 

maart - mei 2025

De 16 door WWF geselecteerde scholen / verenigingen krijgen een groot feest met een Radio Oorwoud concert! Hieronder vinden jullie een aantal criteria terug om de concerten op school of bij jullie vereniging te laten doorgaan.  

Maar eerst: wie is Radio Oorwoud?

Radio Oorwoud is een groepje muzikanten die, in samenwerking met WWF, 3 albums heeft uitgebracht. Hun liedjes gaan over de biodiversiteit, klimaatverandering, maar ook over hoe leuk het is om in de natuur te ravotten! Hun liedjes zijn beschikbaar via muziekplatforms zoals Spotify en Soundcloud. Er zijn ook nog een beperkt aantal CD's beschikbaar via onze website.

Wanneer? 

Je school / vereniging is beschikbaar op een van de data die vermeld zijn in het inschrijvingsformulier (in maart, april en mei 2025). 

Aantal concerten en aantal leerlingen 

Indien jullie school / vereniging geselecteerd wordt, zal er niet één maar TWEE concerten worden gegeven aan twee verschillende groepen. Elk concert duurt ongeveer 50 minuten en wordt gegeven aan een groep van minimum 50 en maximum 80 leerlingen. Gelieve de leeftijd en aantal leerlingen voor groep 1 en groep 2 aan te duiden in het inschrijvingsformulier. 

Te weinig leerlingen... Wat nu? 

Indien jullie school / vereniging te weinig leerlingen heeft om te voldoen aan de voorgaande voorwaarde, staat het jullie vrij om jullie in te schrijven samen met een andere school / vereniging. De verantwoordelijkheid en coördinatie ligt bij de inschrijver. 

Locatie 

De concerten gaan door op de school / bij de vereniging en jullie voorzien een plek die hiervoor geschikt is (overdekte speelplaats, in de sportzaal, enz.). De concerten kunnen buiten of binnen doorgaan, maar hou rekening met eventueel regenachtig weer en voldoende plaats voor alle deelnemende leerlingen en een plaats waar Radio Oorwoud het materiaal kan opstellen. Een podium is NIET nodig.

Andere vereisten 

Gelieve ook het volgende te voorzien Radio Oorwoud: een parkingplaats, een lokaal dat voor een na de concerten kan worden gebruikt zodat de artiesten zich kunnen omkleden.