Workshop Klimaateducatie voor leraren (in opleiding)
interactieve workshop klimaateducatie om met voldoende kennis en tools aan de slag te kunnen gaan
Ben je een docent aan een hogeschool of universiteit voor de lerarenopleiding? Een geëngageerde directeur, leerkracht, of een professional binnen een organisatie die zich inzet voor educatie en/of duurzaamheid? Is er binnen jouw opleiding, school of organisatie behoefte aan kennis over het thema 'klimaatverandering' en aan concrete handvatten en werkvormen om dit thema aan te pakken binnen je werkveld?
Dan is deze workshop voor jullie bedoeld! Het doel van deze workshop is om leraren (in opleiding), (onderwijs)professionals en andere betrokkenen de nodige kennis, educatieve leermiddelen en werkvormen aan te reiken om effectief met het thema klimaatverandering aan de slag te gaan.
Leeftijd
Volwassenen: leraren (in opleiding), professionals
thema
Klimaatverandering
type
Workshop, nascholing
De thema's die onder meer aan bod komen, zijn:
- Test je kennis
- Wat is klimaatverandering?
- Wat zijn de oorzaken, gevolgen, oplossingen?
- Hoe kunnen we omgaan met klimaatangst?
- Hoe leren we een standpunt in te nemen?
- Hoe kunnen we systeem denken toepassen en wat is het belang ervan?
- Presentatie van enkele nuttige leermiddelen en bronnen.
Lees hieronder enkele getuigenissen
Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan de workshop?
Wat is de prijs van de workshop?
Deelname aan de workshop is volledig gratis voor (hoge) scholen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met de dienst Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu.
Voor wie?
- Leraren in opleiding: studenten aan hogescholen en universiteiten die zich voorbereiden op een carrière in het onderwijs en meer willen leren over het integreren van klimaatthema's in hun toekomstige lessen.
- Actieve leerkrachten: zowel in het basis- als secundair onderwijs, die hun kennis willen verdiepen en praktische tools zoeken om klimaatverandering op een toegankelijke manier in hun klas te behandelen.
- Directies en onderwijscoördinatoren: schoolleiders en beleidsmakers die het belang van klimaateducatie erkennen en hun team willen ondersteunen in het ontwikkelen van relevante en inspirerende lessen.
- Professionals binnen educatieve organisaties: zoals medewerkers van NGO’s, musea, natuur- en milieueducatiecentra, of overheidsinstellingen, die hun educatieve programma’s willen verrijken met klimaatthema’s.
- Docenten aan lerarenopleidingen: die op zoek zijn naar concrete handvatten om het onderwerp klimaatverandering op te nemen in hun curriculum.
- Professionals binnen organisaties die zich willen inzetten voor meer duurzaamheid: werknemers en beleidsmakers binnen bedrijven, instellingen of gemeenschappen die hun bijdrage aan duurzaamheid en milieubewustzijn willen vergroten en hier praktische kennis en tools voor nodig hebben.
Kortom, iedereen binnen het onderwijs, de educatieve sector of organisaties gericht op duurzaamheid die de kennis en vaardigheden wil vergroten om bewustwording en actie rond klimaatverandering te bevorderen.
Idealiter wordt de workshop gegeven aan minstens 15 en maximum 25 personen. De sessie kan meermaals herhaald worden in samenspraak met de inschrijver.
Hoelang duurt deze workshop?
Idealiter duurt de workshop 3u30 - 4u.
Waar vindt de workshop plaats?
Bij jullie op locatie. Voorzie een groot klaslokaal waar het materiaal kan worden opgesteld en waar eilandjes met banken geplaatst kunnen worden (idealiter een 4-tal leerlingen per eilandje). Voorzie ook een projector met een geluidsinstallatie en eventueel een back-up computer of laptop.
Wanneer vindt de workshop plaats?
Uw voorkeuren voor de dag en het tijdstip waarop de workshop kan doorgaan, mag worden opgegeven in het inschrijvingsformulier.
Andere vereiste
We vragen de deelnemers om voor de start van de workshop een vragenlijst in te vullen en om na de workshop een evaluatieformulier in te vullen.
Overtuigd? Schrijf je dan SNEL in!