Kazachstan krijgt na lange afwezigheid weer wilde tijgers

Kazachstan krijgt na lange afwezigheid weer wilde tijgers

Brussel, 8 september 2017 – WWF en de overheid van Kazachstan gaan op termijn in totaal 25 tot 30 Siberische tijgers uitzetten in oorspronkelijk leefgebied van de uitgestorven Kaspische tijger. Het startsein voor dit ambitieuze project werd vandaag gegeven in het Nederlandse Paviljoen op de World Expo in Astana. Het is de eerste keer dat tijgers opnieuw worden uitgezet in een land waar de soort uitgestorven was.

De komende decennia zullen wilde Siberische tijgers vanuit het Russische Verre Oosten worden overgebracht naar een gebied ter grootte van de provincies Antwerpen en Limburg samen. Askar Myrzakhmetov, minister van Landbouw van Kazachstan, zei trots te zijn dat Kazachstan het eerste land in de wereld is waar een tijgersoort uit een ander land zal worden uitgezet. De Kaspische tijger is uitgestorven in Kazachstan.

Historische mijlpaal

De Nederlandse ambassadeur in Kazachstan, Dirk Jan Kop, sprak tijdens zijn speech van ‘een historische mijlpaal’. Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF International, roemde het leiderschap en de visie van de Kazachse overheid: “Het herintroduceren van dit majestueuze toproofdier is niet alleen een belangrijke stap in het veiligstellen van de toekomst van tijgers in het wild. Het is ook van belang voor de bescherming van de unieke natuur in de Ili-Balkashregio en de watervoorraden waar de bevolking van afhankelijk is.” Het tijgerherintroductieprogramma geeft daarnaast ook een boost aan de afspraak van de 13 tijgerlanden om het aantal tijgers te verdubbelen, het zogenaamde internationale TX2-programma.

Natuur profiteert mee van de terugkeer van de tijger

Er moet nog veel gebeuren voor de eerste tijgers vanuit het Russische Verre Oosten in 2024-2025 overgebracht kunnen worden. Kazachse en Russische experts hebben de afgelopen jaren onderzocht welk gebied in Kazachstan het meest geschikt is.

Als eerste krijgt het aangewezen gebied van ruim 5.000 km2 (vergelijkbaar met de oppervlakte van de provincies Antwerpen en Limburg samen) nu de status van natuurreservaat. Ter voorbereiding moeten prooidieren worden teruggebracht, zoals het Bactrische hert en de kulanezel. Ook moeten rangers worden opgeleid om de wilde dieren te beschermen tegen illegale activiteiten. En verder zullen de uitgestrekte oeverbossen langs het Balkhashmeer worden hersteld, een van de grootste meren van Azië, dat op deze manier het lot van het bekende Aralmeer kan bespaard worden.

WWF-België werkt aan vergelijkbare terugkeer in Cambodja

Ook in Cambodja zijn er plannen om de tijger terug te brengen. WWF-België werkt er aan een herintroductieprogramma in het Cambodjaanse binnenland. Door het Phnom Prich natuurreservaat en de bossen van Mondulkiri met elkaar te verbinden en beschermingsmaatregelen te nemen voor de biodiversiteit, wordt het gebied klaar gemaakt voor een terugkeer van de tijger in 2022. Het gebied is ook een thuis voor de Aziatische olifant, de Maleise beer, het luipaard, het bantengrund en reuze-ibis. Recent sprak de Cambodjaanse eerste minister zijn steun en die van de regering uit voor het programma, dat op termijn het ecotoerisme een boost kan geven in het land.

Chinese Jaar van de Tijger

Een eeuw geleden leefden er wereldwijd nog 100.000 tijgers. Sindsdien verloor de tijger 90% van zijn leefgebied, ook in Centraal-Azië (van het Moderne Turkije over Iran tot Noordoost-China). De tijger verdween helemaal uit het enorme gebied. Rond 2010 waren er in heel de wereld nog maar 3.200 tijgers als gevolg van verlies van leefgebied en stroperij. Inmiddels staat de teller weer op zo’n 3.900 maar er moet nog veel gebeuren wil het aantal in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger, verdubbeld zijn.

 

 

Meer informatie

Koen Stuyck | Press Coördinator & woordvoerder | WWF Belgium | [email protected] | 02 340 09 67 – 0499 70 86 41

 

Noot aan de redactie

  • U kan onze persberichten en rapporten terug vinden op http://www.wwf.be/pers
  • WWF is één van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en oceanen. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
  • Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.

 

EINDE