Een op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar: klimaatverandering vergroot de bedreiging

Een op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar: klimaatverandering vergroot de bedreiging

PERSBERICHT

Een op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar: klimaatverandering vergroot de bedreiging

 

image received via email© naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

 

Brussel, 30 november 2022 – WWF lanceert een inzamelingsactie voor het behoud van de sneeuwluipaard en de bescherming van zijn leefgebied. Deze grote kat wordt onder andere bedreigd door de klimaatverandering, die bepaalde risico’s versterkt die al op de soort wegen, zoals het verdwijnen van zijn leefgebied. Meer dan een derde van het territorium van de sneeuwluipaard zou ongeschikt kunnen worden voor grote katten als de klimaatverandering niet onder controle wordt gebracht. Maar met gerichte acties kunnen we deze iconische soort beschermen.

De discrete sneeuwluipaard, die dankzij het boek en de film ‘The Velvet Queen’ weer in de schijnwerpers staat, ziet zijn populatie afnemen. Er blijven ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië. Het territorium van deze legendarische katachtige strekt zich uit over meer dan 1.800.000 km², een mengeling van hoge alpenweiden in de zomer en naaldbossen in de winter.

Zijn natuurlijke habitat staat echter onder druk door de ontwikkeling van menselijke activiteiten en klimaatverandering en wordt elke dag een beetje kleiner. Sommige voorspellingen laten zien dat meer dan een derde van het territorium van de sneeuwluipaard ongeschikt zou worden voor deze grote kat als de klimaatverandering niet onder controle wordt gebracht.

 

Een iconische diersoort in gevaar

De sneeuwluipaard heeft enkel de mens als bedreiging. De kat is al lang het slachtoffer van stroperij vanwege zijn zeer gewaardeerde vacht. Het verlies van zijn natuurlijke habitat lijkt nu echter de grootste bedreiging te worden voor de soort. De sneeuwluipaard heeft grote open ruimtes nodig om te leven, maar toenemende menselijke activiteit en verspreiding van kuddes vee tasten hun kwetsbare leefgebied aan. Deze situatie dwingt hem terug te vallen op dit vee voor voedsel, waardoor hij steeds vaker conflicten krijgt met de veehouders in de regio.

Al deze bedreigingen worden verergerd door de effecten van klimaatverandering in het hooggelegen leefgebied van de sneeuwluipaard. De populatie is de afgelopen 20 jaar met meer dan 20% afgenomen.

 

Klimaatverandering kan de belangrijkste oorzaak van biodiversiteitsverlies worden

De sneeuwluipaard is niet de enige soort die zwaar te lijden heeft onder de klimaatverandering. Het nieuwe WWF-rapport "Our Climate's Secret Ally: Uncovering Nature's Story in the IPCC's Sixth Assessment", constateert dat de klimaatcrisis elke uithoek van onze planeet treft. Het beïnvloedt het land, de lucht en de oceaan, verandert landschappen en zeegezichten, verdringt mensen en dieren in het wild en verstoort natuurlijke ecosystemen.

De klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis zijn nauw met elkaar verbonden. Tot nu toe was klimaatverandering niet de belangrijkste oorzaak van het verlies aan biodiversiteit. Maar het laatste Living Planet Rapport toont aan dat, tenzij de opwarming beperkt blijft tot minder dan 2°C, en bij voorkeur 1,5°C, klimaatverandering de komende decennia waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak zal worden voor het verlies aan biodiversiteit en de aantasting van ecosysteemdiensten.”

 

WWF onderneemt actie ter plaatse om de trend te keren en sneeuwluipaarden te beschermen

WWF werkt al meer dan twintig jaar aan de bescherming van sneeuwluipaarden. Dit is het moment om meer te doen om de impact van klimaatverandering op natuurlijke habitats te verminderen.

Van Bhutan tot China speelt deze opmerkelijke soort een sleutelrol als roofdier en handhaaft hij het evenwicht van lokale ecosystemen. Als de populaties sneeuwluipaarden groeien, komt dat omdat het ecosysteem waarin ze leven gezond is, en dat is ook een voordeel voor andere soorten, waaronder de miljoenen mensen wiens watervoorziening rechtstreeks afhankelijk is van rivieren die worden gevoed door de wateren van de Centraal-Aziatische hooggebergten.

Om de soort te beschermen, bouwt WWF stallen waardoor de gedomesticeerde kuddes beter kunnen worden beschermd tegen het risico van bejaagd te worden door de sneeuwluipaard, en draagt de organisatie bij aan de invoering van compensatiesystemen om de verliezen van veehouders te compenseren na een aanval.

Dankzij donaties kunnen de lokale teams ook wildcamera’s installeren om het gedrag van de sneeuwluipaarden in het wild te analyseren en hen zo beter te begrijpen.

WWF heeft uw hulp nodig om deze projecten te financieren die bijdragen aan het behoud van de soort. Samen kunnen we de sneeuwluipaard redden! Doneer via: snowleopard.wwf.be

 

Meer informatie:

Koen Stuyck, woordvoerder WWF, [email protected] of +32 499 70 86 41

 

Visueel material voor redacties :

 

 

 

Over WWF

WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie met meer dan 30 miljoen supporters en een wereldwijd netwerk dat actief is in meer dan 100 landen. De missie van WWF is om de achteruitgang van de natuurlijke omgeving van de aarde een halt toe te roepen en een toekomst op te bouwen waarin de mens in harmonie met de natuur leeft, door de biologische diversiteit van de wereld te behouden, ervoor te zorgen dat hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen duurzaam worden gebruikt en de vermindering van vervuiling en verspilling te bevorderen.