Een muurschildering van 25 meter in de Europese wijk om ontbossing door de EU aan te klagen

Een muurschildering van 25 meter in de Europese wijk om ontbossing door de EU aan te klagen

Brussel, 10 maart 2022 - Een gigantische muurschildering verschijnt in het hart van de Europese wijk. Het werk wil de aandacht te vestigen op de vernietiging van bossen en andere natuurlijke ecosystemen door de Europese Unie. Het sluit aan bij de hoop van honderdduizenden burgers op een ambitieuze Europese ontbossingswet, waarvan het ontwerp momenteel door de nationale regeringen van de EU en het Europees Parlement wordt besproken.

 

Maandag zal WWF de muurschildering ‘Together for Forests’ onthullen om mensen bewust te maken van de destructieve gevolgen die Europese consumptie heeft op natuur en wilde dieren over de hele wereld. In levendige kleuren brengt stadskunstenaar en klimaatactivist Carlos Alberto GH iconische diersoorten uit ecosystemen die overal ter wereld worden bedreigd, samen in de Europese wijk van Brussel. Dit naar aanleiding van 17 maart, wanneer de nationale ministers van leefmilieu hun standpunt bespreken over de nieuwe EU-wet inzake ontbossing. De muurschildering wordt gemaakt door de non-profitorganisatie ‘Street Art for Mankind’ en zal tot leven worden gebracht via de gratis applicatie ‘Behind the Wall®’.

 

Samen voor bossen en natuurlijke ecosystemen

 

Het grootste deel van de door de EU geïmporteerde ontbossing komt binnen via sojaproducten, rundvlees, maar ook palmolie, houtproducten, cacao en koffie. Zonder het te weten draagt elke Europeaan bij aan de vernietiging van bossen, savannes en graslanden in verschillende delen van de wereld. Dit kan echter veranderen als de EU-lidstaten en het Europees Parlement opkomen voor de natuur tijdens de komende onderhandelingen over een Europese ontbossingswet.

 

Meer dan een miljoen burgers hebben een strenge wet tegen ontbossing geëist

 

De muurschildering is geïnspireerd op de 1,2 miljoen burgers en bijna 200 ngo's die hun krachten hebben gebundeld in de #Together4Forests-campagne en hebben gemobiliseerd voor een krachtige EU-wetgeving om de wereldwijde ontbossing een halt toe te roepen. Voorbijgangers konden de kunstenaar al aan het werk zien op de Etterbeeksesteenweg.

 

De muurschildering ‘Together for Forests’ is mogelijk gemaakt dankzij de steun van WWF, de gemeente Etterbeek, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de EOS-school en Dominique Janne, de eigenaar van de muur.

 

De inhuldiging van de muurschildering zal plaatsvinden op maandag 14 maart van 15.45 tot 16.45 uur, in aanwezigheid van de kunstenaar.

 

Over de kunstenaar:

Carlos Alberto GH is een Mexicaanse stadskunstenaar, gespecialiseerd in hyperrealistische taferelen waarin hij dieren schildert om de aandacht te vestigen op de achteruitgang van de biodiversiteit. Hij gebruikt 3D-effecten (trompe-l’oeil) om de scènes te laten lijken alsof ze in en uit de muur komen. Zijn werk is te zien in Mexico, de Verenigde Staten en over heel Europa.