China trekt bescherming van schubdier op tot zelfde niveau als die van reuzenpanda

China trekt bescherming van schubdier op tot zelfde niveau als die van reuzenpanda

Brussel, 8 juni 2020 - China kondigt aan dat het de bescherming van inheemse Chinese schubdieren versterkt. Het meest gestroopte zoogdier ter wereld krijgt dezelfde beschermingsstatus als die van de reuzenpanda. WWF juicht deze beslissing toe, die komt op een moment dat COVID-19 de risico’s duidelijk bloot legde die verband houden met de consumptie van wilde soorten die op illegale en ongereglementeerde markten worden verkocht. Ook in België is er behoefte aan strengere controles. Jaarlijks komt 44,4 ton bushmeat, inclusief vlees van pangolin, aan op Brussels Airport.

Op vrijdag 5 juni kondigde de Nationale Administratie voor Bossen en Graslanden aan dat China de bescherming van inheemse Chinese schubdieren van de tweede klasse naar de eerste klasse opwaardeert. Dat is hetzelfde beschermingsniveau als dat van de reuzenpanda. De stap wordt ten zeerste verwelkomd door WWF, dat al jaren pleit voor versterking van de beschermingsmaatregelen voor het schubdier.

Schubdieren stonden de afgelopen maanden in de schijnwerpers als gevolg van verschillende onderzoeken die suggereren dat ze COVID-19 mogelijk hebben overgedragen van vleermuizen op mensen. De dieren zijn drager van coronavirussen die lijken op degene die de huidige wereldwijde pandemie voor de gezondheid veroorzaakte. Deze connectie is echter niet afdoende bewezen.

Margaret Kinnaird, Global Wildlife Practice Leader, WWF, zei: “Schubdieren behoren tot de meest verhandelde zoogdieren ter wereld, met naar schatting 195.000 individuen die, alleen al in 2019, werden verhandeld. Het aanpakken van de illegale handel in wilde dieren beschermt niet alleen soorten, het helpt ook het welzijn en leven van mensen te beschermen. Aangezien de vraag naar producten van schubdieren onverminderd doorgaat, is het besluit van de Chinese regering om hun beschermingsstatus te verhogen een belangrijke mijlpaal in de aanpak van illegale handel in het wild levende diersoorten. Er is ook dringend behoefte aan wereldwijde gecoördineerde actie om ervoor te zorgen dat de handel en verkoop van wilde dieren met een hoog risico naar behoren wordt gereguleerd.” Ook in België is er behoefte aan verscherping van de invoer- en doorvoercontroles op schubdier-producten (zowel voor hun vlees als voor de schubben). Jaarlijks komt 44,4 ton bushmeat, inclusief vlees van schubdieren, aan op Brussels Airport.

De beslissing om het beschermingsniveau van het Chinese schubdier te verbeteren, betekent dat alle acht soorten nu onder eersteklas bescherming vallen in China, wat naar verwachting de focus op monitoring, -redding en -behoud van de soort in China zal versterken. De upgrade zal naar verwachting ook bijdragen tot strikte handhaving van natuurwetten en sancties om de ongebreidelde illegale handel en stroperij van schubdieren aan te pakken.

Schubdieren worden zeer gewaardeerd omwille van hun vlees en unieke schubben. De aankondiging geeft ook een boost aan de voortdurende inspanningen om het publiek bewust te maken van de noodzaak van schubdierbescherming.

Geen enkele cultuur of traditie is het uitsterven van een hele soort waard. Bedreigde diersoorten, of ze nu worden gebruikt voor voedsel of medicijnen, of ze nu effectief zijn of niet, mogen niet langer worden gebruikt omdat ze in gevaar zijn of op de rand van uitsterven staan”, aldus Zhou Fei, Chief Program Officer van WWF-China. “De ecosysteemwaarden van schubdieren zijn veel meer dan de waarde van hun vlees of weegschaal. Er is nog een lange weg te gaan om ze te beschermen, maar we kunnen beginnen met het afwijzen van de consumptie van producten die daarvan zijn gemaakt.”

Populaties van Aziatische schubdieren zijn naar schatting met 80% afgenomen in de afgelopen 10 jaar, met de Chinese, Maleisische en Filipijnse schubdieren onder de ernstig bedreigde schubdieren-soorten op de IUCN Red List.

 

Lees ook:

 

 

Over WWF:

  • WWF is een van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en de oceaan. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
  • U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
  • Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.

 

EINDE