WWF grand mekong mekongregio header WWF grand mekong mekongregio header

Mekongregio

De Mekongrivier verbindt zes landen: Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en China. Dit gebied is een van de meest rijke aan biologische diversiteit op onze planeet: Indochinese tijgers, Aziatische olifanten, dolfijnen, beren, luipaarden, vogels, reuzenzoetwaterpijlstaartroggen en reuzenmeervallen zijn slechts enkele van de duizenden soorten die de regenwouden, bergen, vreedzame rivieren en ijzige stromen bewonen. 

 

De Mekong is de tiende grootste rivier van de wereld. Ze vindt haar oorsprong in het Chinese gedeelte van het Tibetaanse Hoogland en stroomt naar de Mekongdelta in het zuiden van Vietnam, waar het water uiteindelijk terechtkomt in de Zuid-Chinese Zee. In het water leven bijna 1100 soorten vissen, maar ook de laatste Irrawaddydolfijnen. De hele regio verbaast met zijn rijke fauna en flora. Tot op vandaag werden er 2409 nieuwe soorten ontdekt in de Mekongregio.  

Er zijn weinig plaatsen ter wereld waar de sterke link tussen mens en het ecosysteem zo duidelijk isDe inkomsten en de voedselvoorziening van 80% van de bewoners van de Mekongregio hangen af van de stroom en de gebieden errond. 

Daarom staat ook de mens centraal in onze conservatieprojecten. De bevolking groeit en de vraag naar natuurlijke rijkdommen en energie stijgt enormDe landen van de Mekong moeten nu een balans vinden tussen hun groeiende behoeftes en het behoud van de natuurlijke rijkdommen die in hun regio te vinden zijn 

WWF steunt overheidsinspanningen en werkt met de industriële sector en partner-NGO’s om een duurzaam beheer van de natuurlijke bronnen te verzekeren. Zo kunnen we de unieke biodiversiteit van de Mekongregio beschermen.

 • Geografische ligging
  China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja, Vietnam
 • Oppervlakte
  810 000 km² | Lengte van de Mekongrivier 4800 km²
 • Klimaat
  Tropisch klimaat
 • Landschap
  Droge bossen, regenwouden, bergen, rivieren
 • Mekongregio