HD_257812.jpg

Tijger

Op een eeuw tijd hebben we 97% van de tijgers verloren. Er leven er vandaag amper 3 890 in het wild, wereldwijd. Een eeuw geleden waren ze nog met meer dan 100 000. De tijger kan dan wel een van de sterkste roofdieren ter wereld zijn, toch wordt hij met uitsterven bedreigd.

 

Met zijn soepele pas en zijn machtige kaken is de tijger misschien wel het indrukwekkendste dier van het dierenrijk. De koning van de jungle noemen ze hem. De tijger is de grootste, meest iconische en een van de meest bedreigde van alle katachtigen. Drie van de negen ondersoorten zijn al uitgestorven (Javaanse tijger, Balinese tijger en Kaspische tijger), en een vierde – de Zuid-Chinese tijger – werd niet meer in het wild gezien sinds de jaren 1970.

Tijgers leven en jagen meestal alleen. Hun gestreepte vacht helpt hen om zich te camoufleren en hun prooi te besluipen. Individuele tijgers hebben een groot territorium nodig, en de grootte hangt af van het aantal prooidieren dat te vinden is in het gebied. Ze bewaken hun territorium niet, maar bezoeken het regelmatig en markeren het domein met hun urine en uitwerpselen.

Wat zijn de grootste bedreigingen?

Overheen hun verspreidingsgebied worden tijgers geconfronteerd met stroperij, conflict met de lokale bevolking en habitatverlies. Te kleine populaties tijgers worden geïsoleerd, waardoor ze niet meer levensvatbaar zijn. Ze moeten voor ruimte vechten, met een groeiende bevolking hun habitat steeds meer inpalmt.

Wat doet WWF?

De bedreigingen zijn dus duidelijk veeltallig en complex. Om de daling van de populaties tegen te gaan die zou kunnen leiden tot de verdwijning van de diersoort, hebben 13 Aziatische landen zich in 2010 geëngageerd om het aantal tijgers in het wild te verdubbelen tegen 2020, het volgende Chinese jaar van de Tijger. Het doel voor 2050 is om een populatie van 20 000 tijgers in het wild te bereiken. Dit initiatief, Tx2 genaamd, wordt op grote schaal gesteund door WWF. Ongeveer 500 werknemers van WWF werken voor de bescherming van de tijger in deze 13 landen, met het Tx2-doel voor ogen (merk ook op dat WWF in het algemeen al sinds 1966 werkt aan het behoud van de tijger).

WWF-België steunt het Tx2-initiatief financieel en in het bijzonder twee terreinprojecten in Azië: het 'Dawna-Tenasserim'-project voor natuurbehoud in Thailand en Myanmar, en het herintroductieproject voor de tijger 'Mondulkiri' in de oostelijke vlakten van Cambodja.

  • Populatie
    Ongeveer 3900
  • Wetenschappelijke naam
    Panthera tigris
  • Grootte en gewicht
    140 tot 280 cm | 100 tot 300 kg
  • Voortplanting
    2 tot 3 welpjes om de 2 jaar
  • Gebied
    Verspreide gebieden in Azië en het Russische Verre Oosten
  • Habitat
    Tropisch regenwoud, immergroen bos, gematigd bos, mangrovebos, grasland en savannes