Orang-outan

Orang-oetan

In het Indonesisch betekent orang-oetan: man van het woud. Een goed gekozen naam, want deze mensaap brengt het grootste deel van zijn leven in de bomen door. Maar de bossen waarin hij leeft verdwijnen snel, waardoor het overleven van deze uitzonderlijke aap op het spel staat.

Gekend om zijn roodbruine vacht, is de orang-oetan het grootste zoogdier dat in de bomen leeft. Zijn lange, soepele armen en sterke handen en voeten zorgen ervoor dat hij behendig door de takken heen kan slingeren.

In tegenstelling tot andere mensapen leven ze een solitair bestaan in de bossen, waar ze zich voeden met lychees, mango’s en vijgen, en water slurpen uit gaten in de bomen. Ze maken ook nesten in de bomen waarin ze ’s nachts slapen en overdag rusten.

Volwassen mannetjes ontwikkelen wangzakken en een keelzak als ze de baas worden over een stuk woud. Die keelzak kunnen ze opblazen als een doedelzak en er minutenlang mee brullen. Er zijn twee verschillende soorten orang-oetans: de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. De Borneose orang-oetan is in vergelijking met de Sumatraanse wat minder verfijnd: zijn bouw is wat grover en de vacht is gemiddeld donkerder en stugger. Het verschil komt het duidelijkste tot uiting bij de dominante mannetjes. Bij de Borneose orang-oetan staan de wangflappen naar voren gericht waardoor het gezicht rond wordt, de Sumatraanse orang-oetan heeft een smaller gezicht. Beide soorten kennen een steile daling van hun populaties.

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud fors is afgenomen in Indonesië, is het aantal orang-oetans sterk achteruitgegaan. Van de Borneose orang-oetans zijn er ongeveer 57 000 over, en van de Sumatraanse orang-oetans amper 6400.

WWF werkt al sinds 1970 aan het behoud van de orang-oetan. We zetten ons onder andere in voor het behoud van de habitat van de orang-oetans, anti-stroperij, promoten van duurzame bos- en landbouw en het stoppen van handel in wilde soorten.

  • Status
    Ernstig bedreigd
  • Populatie
    Ongeveer 14 000 (Sumatra) - 55 000 (Borneo)
  • Wetenschappelijke naam
    Pongo abelii (Sumatra) - Pongo pygmaeus (Bornéo)
  • Grootte en Gewicht
    Tot 140 cm | tot 90 kg
  • Voortplanting
    1 jong om de 6-7 jaar
  • Regio's
    Borneo & Sumatra