HD_7474.jpg

Jaguar

De jaguar is de grootste katachtige van het Amerikaanse continent. Zijn naam, die ‘hij die in één sprong doodt’ betekent, is niet toevallig gekozen. Toch wordt deze geduchte jager blootgesteld aan verschillende bedreigingen.

Van Mexico tot Argentinië leeft de jaguar in heel diverse gebieden, tussen tropische bossen, moerassen, vlaktes en savannes. In tegenstelling tot andere katachtigen is de jaguar een uitstekende zwemmer. Hij is ook een virtuoze klimmer en is in staat om dieren te doden die soms wel twee keer zo groot zijn als hij.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Ooit leefde hij van het zuiden van de Verenigde Staten tot in het puntje van Zuid-Amerika, maar de jaguar heeft zijn habitat voor de helft zien afnemen en zijn jachtterreinen zien leeglopen van zijn prooien. De ontbossing, ontwikkeling van infrastructuur en de gevolgen van veeteelt hebben ervoor gezorgd dat de populatie jaguars is afgenomen.

Wat doet WWF?

In samenwerking met andere natuurbehoudsorganisaties werkt WWF aan het oprichten van een beschermd natuurgebied, om zo veel mogelijk natuurlijke habitats van de katachtige te vrijwaren. De creatie van het Nationaal Park Montanhas do Tumucumaque in Brazilië was dan ook een belangrijke mijlpaal voor WWF. Met bijna 4 miljoen hectare ongerepte gebieden biedt het park vandaag rust aan de jaguar.

WWF-België steunt sinds maart 2015 het Socio Bosque programma in Ecuador, waar jaarlijks zo’n 100 000 hectare tropisch woud verdwijnt. Via dat programma beloont de Ecuadoriaanse overheid landeigenaars en inheemse gemeenschappen met een financiële compensatie voor elke hectare woud die gedurende 20 jaar beschermd wordt.

  • Status
    Gevoelig
  • Wetenschappelijke naam
    Panthera onca
  • Grootte en gewicht
    110 tot 190 cm | 45 tot 110 kg
  • Gebied
    Amazonegebied
  • Habitat
    Regenwoud, drasland
  • Amazonegebied Amazonegebied