Zeven vogels om te spotten in België
Zeven vogels om te spotten in België
Wanneer de natuur uit haar winterslaap komt, is het tijd om je verrekijker tevoorschijn te halen en je laarzen aan te trekken! Dit is je geheugensteuntje om zeven vogelsoorten te spotten die veel voorkomen in België. Klaar om op lentewandeling te gaan?
1. De boomklever (Sitta europaea), uit de familie van boomklevers
Herkennen: de boomklever heeft een gedrongen silhouet zonder nek, met een lange spitse snavel van waaruit twee zwarte lijnen over zijn ogen lopen. De bovenkant van zijn lichaam is licht blauwgrijs, terwijl de onderkant roodachtig is.
Gedrag: hij kan goed klimmen en heeft de vreemde gewoonte om ondersteboven langs boomstammen naar beneden te huppelen op zoek naar insecten. Een andere vreemde gewoonte is het blokkeren van de ingang van zijn nest door er modder tegen te kleven, om geen ruimte te laten voor indringers. Vandaar zijn naam.
Waarnemen: hij is een beetje zeldzamer dan mezen, eksters en andere merels en houdt van plaatsen met oude bomen, waar hij de stam van boven naar beneden afspeurt.
2. De gaai (Garrulus glandarius), uit de familie van kraaien
Herkennen: de gaai is iets kleiner dan de ekster en kan je herkennen aan de kleine felblauwe veren op elke vleugel. De rest van zijn lichaam is beigebruin met roze tinten. Hij heeft een vrij korte, donkere snavel en onder zijn ogen een kleine zwarte vlek aan elke kant.
Gedrag: de gaai is het alarm van het bos. Hij roept om te waarschuwen voor de aanwezigheid van een roofdier of indringers en tilt dan ook z’n kuif op. Hij is dus vaak beter te horen dan te zien.
Waarnemen: deze kraaiachtige is liefhebber van loofbossen, maar vind je ook in grote parken en tuinen. De gaai is erg sluw en schuw en kan je het beste tijdens de vlucht observeren.
3. De spreeuw (Sturnus vulgaris), uit de familie van spreeuwen
Herkennen: De spreeuw heeft lange spitse vleugels en een korte staart. Zijn verenkleed is glanzend zwart met kleine witte vlekjes op de borst die na de winter vervagen.
Gedrag: de spreeuw is een kuddevogel, die in groepen reist en vaak spectaculaire zwermen vormt. Ze worden vaak foeragerend in weilanden gezien. Ze staan er ook om bekend dat ze het gezang van andere vogelsoorten nabootsen, en zelfs de menselijke stem!
Waarnemen: je vindt ze zowel in stedelijke als landelijke omgevingen al reizend in grote groepen.
4. De zwarte kraai (Corvus corone), uit de familie van kraaien
Herkennen: de zwarte kraai is een grote, geheel zwarte, kraai met een imposant silhouet en een karakteristieke vierkante staart. Hij wordt vaak verward met de roek, die iets kleiner is en een fijnere snavel heeft, of met de merel, die veel kleiner is en een karakteristieke oranje snavel heeft.
Gedrag: Zwarte kraaien zijn heel intelligent en passen zich aan elke habitat aan. Ze kunnen ook gereedschap maken, zichzelf herkennen in een spiegel en hebben een fenomenaal geheugen, waardoor ze bijvoorbeeld menselijke gezichten kunnen herkennen en de positieve of negatieve interacties die ze met hen hebben gehad.
Waarnemen: De zwarte kraai komt voor in verschillende leefgebieden, waaronder stedelijke gebieden, parken, bossen en landbouwgrond.
5. De pimpelmees (Cyanistes caeruleus) en de koolmees (Parus major), uit de familie van mezen
De pimpelmees herkennen: De pimpelmees is de enige zangvogel met een helderblauw (vanboven) en geel (op de buik) verenkleed. Het is een veelvoorkomende bewoner van tuinen en bossen in België. In de lente hebben de mannetjes fellere kleuren om de vrouwtjes aan te trekken.
De koolmees herkennen: de koolmees is iets groter dan de pimpelmees en kan worden herkend aan zijn zwarte kop, witte wangen en felgele verenkleed op zijn buik. In de lente kunnen de mannetjes fellere kleuren hebben om vrouwtjes aan te trekken.
Gedrag: Mezen zijn kleine, beweeglijke en nieuwsgierige vogels die vaak van tak naar tak fladderen op zoek naar voedsel. Ze voeden zich voornamelijk met insecten, zaden en bessen. Ze komen ook regelmatig naar tuinvoederhuisjes.
Waarnemen: ze zijn veelvoorkomend in België, zowel in bosrijke gebieden als in parken en tuinen. Houd boomtakken en struiken in de gaten waar ze graag vertoeven.
6. De grote bonte specht (Dendrocopos major), uit de familie van spechten
Herkennen: nog zo'n vogel die je niet met een andere kan verwarren! Zijn kop is zwart met wit, met een rode vlek in de nek bij de mannetjes en zwart bij de vrouwtjes.
Gedrag: de grote bonte specht trommelt vaak op boomstammen om zijn territorium aan te geven en voedsel te vinden. Hij voedt zich voornamelijk met insecten en larven die onder de schors van bomen te vinden zijn.
Waarnemen: bosgebieden, parken en tuinen zijn geweldige plekken om de grote bonte specht te zien. Volg het karakteristieke geluid wanneer hij op de bast van bomen trommelt!
7. De distelvink (Carduelis carduelis), uit de familie van vinkachtigen
Herkennen: deze vogel in de kleuren van de Belgische vlag is herkenbaar aan zijn felrode, witte en zwarte masker op zijn kop en zijn zwarte vleugels met een gele band erdoorheen. Mannetjes en vrouwtjes hebben dezelfde kleuren.
Gedrag: dit kleine vogeltje voedt zich vaak met distelzaden en andere planten in weiden en velden. Hij staat ook bekend om zijn acrobatische vlucht en opvallend geroep tijdens de vlucht.
Waarnemen: Zoals zijn naam al doet vermoeden, houdt hij van distels, maar ook van snijbiet en elzen. Je kan de distelvink observeren in weiden, velden en parken. Let op distels en andere planten waar hij zich voedt en luister naar zijn melodieuze lied als hij overvliegt.
De natuur kennen is een must om ze te kunnen beschermen. En als je tijdens je uitstapjes goed oplet en luistert, word je al snel beloond met fascinerende ontmoetingen met deze prachtige gevleugelde wezens.