Zes plekken om je onder te dompelen in de Belgische natuur
Zes plekken om je onder te dompelen in de Belgische natuur
Nationale parken zijn niet alleen een ding in de weidse vlakten van Amerika of op de Afrikaanse savanne. België kan ook de harten van natuurliefhebbers sneller doen kloppen. Wist je dat er zes officiële nationale parken in België zijn?
En ze zijn stuk voor stuk prachtig en een bezoekje waard.
Ze spelen ook een essentiële rol in de bescherming van de biodiversiteit. Daarom is WWF-België actief betrokken bij verschillende parken (Semoisvallei, Schelde, Hoge Kempen en Bosland) om habitats te herstellen, wilde dieren te monitoren en jong en oud bewust te maken van de rijkdom van ons natuurlijk erfgoed.
Dus of je nu al een natuur- en wandelliefhebber bent, of gewoon je batterijen wilt opladen buiten de drukte van de stad … Kies een van de zes nationale parken (twee in Wallonië, vier in Vlaanderen) uit voor een bezoekje en geniet!
Wij zetten ze even op een rijtje.
1. Nationaal Park Semoisvallei (Wallonië)
De groene long van de Belgische Ardennen! Stel je een kronkelende rivier voor, diepe bossen, beboste bergkammen... Dit gloednieuwe nationale park, geopend in 2023, bevat een schat aan natuur, leefgebied van onder andere de otter en het heeft potentieel om een populatie lynxen te zien opbloeien. Deze twee emblematische soorten zijn “paraplusoorten”: door hen te beschermen, beschermen we een heel ecosysteem.
WWF-België ondersteunt ook het herstel van aangetaste natuurgebieden, in nauwe samenwerking met parkbeheerders. Ons advies? Geniet van de stilte, laat je kinderen er kennismaken met de natuur, en misschien spot je wel een ree.

2. Bosland (Vlaanderen)
Met zijn uitgestrekte bosgebieden en duinen in het binnenland, is Bosland een grote speeltuin voor jong en oud! Er zijn gezinsvriendelijke routes, adembenemende uitzichtpunten en zelfs mountainbikeroutes.
We werken samen met Bosland aan ecologische herstelprojecten zoals heide- en bosrandherstel en monitoring van diersoorten.
Dit nationale park is vooral populair bij fervente fietsers en liefhebbers van de geur van dennenbomen, en biedt een ideale omgeving voor familieweekendjes in de frisse lucht.

3. Nationaal Park Scheldevallei (Vlaanderen)
Dit park ligt rond de Schelde en is een toevluchtsoord voor trekvogels, amfibieën... een tijdloze moerassfeer, op slechts enkele kilometers van de grote Vlaamse steden. Perfect te combineren met een citytrip naar Gent of Antwerpen!
Ook hier werken we aan het herstel van natuurlijke gebieden en het versterken van ecologische corridors, zodat wilde dieren zich vrij kunnen bewegen tussen regio's. Vogelaars, fotografen en iedereen die op zoek is naar een beetje rust in het algemeen hebben het hier sowieso naar hun zin.

4. Nationaal Park Entre-Sambre-et-Meuse (Wallonië)
Dit park is een lappendeken van eeuwenoude bossen, steile valleien en kristalheldere rivieren, waardoor het ideaal is voor wandelaars en trailliefhebbers. Je komt er zeldzame soorten tegen, van wilde orchideeën tot bosvleermuizen. En dat alles in een bijna mystieke sfeer. Ga erheen voor een betoverende pauze!

5. Nationaal Park Brabantse Wouden (Vlaanderen)
Dit park ligt op een steenworp van Brussel en is een groen toevluchtsoord voor stadsbewoners die op zoek zijn naar natuur. Je kan hier wandelen tussen majestueuze beukenbomen en vredige open plekken, en via een van de vele bewegwijzerde leer je elk hoekje van dit ‘bos in de stad’ kennen. Ook hier moeten we werken aan een betere verbinding tussen natuurgebieden, zodat wilde dieren zich naadloos van bos naar bos kunnen verplaatsen. We houden van deze plek voor een zondagse wandeling, of een groene pauze tussen twee vergaderingen in.

6. Het Nationaal Park Hoge Kempen (Vlaanderen)
Het oudste nationaal park van België en ook een van de spectaculairste. Het strekt zich uit over kilometers heide, dennenbossen en veengebieden en vormt de kern van het WWF-project om ecologische corridors te creëren tussen België, Nederland en Duitsland, zodat wilde dieren zich vrij kunnen bewegen.
Fotografen en liefhebbers van biodiversiteit kunnen er hun hart ophalen.

België heeft een rijkdom aan spectaculaire landschappen. Naast hun schoonheid zijn de nationale parken essentieel voor de gezondheid van onze planeet. Ze beschermen ecosystemen, beperken de gevolgen van klimaatverandering en bieden een toevluchtsoord voor biodiversiteit.
Door deze gebieden met respect te bezoeken, moedig je hun behoud aan. En bovenal zul je (her)ontdekken hoe kostbaar en levendig de Belgische natuur eigenlijk is... en hoe dicht je er bij staat!
Staan je wandelschoenen al klaar?
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief