Wereldrecords die we niet willen breken

Wereldrecords die we niet willen breken

Zet je geluid aan en luister goed …

Deze week gaan de Olympische Spelen van start in Parijs. Atleten gaan er tot het uiterste om wereldrecords te veroveren. Helaas valt er tegelijk een ander soort records te betreuren: klimaatrecords, die wereldwijd aan sneltempo sneuvelen.

2023 was het warmste jaar ooit gemeten, en miljoenen mensen kregen te maken met extreme weersomstandigheden. De langste tropische cycloon ooit gemeten raasde door Mozambique. Griekenland kampte met de grootste bosbranden ooit in de Europese Unie. Tal van landen kreunden onder nieuwe hitterecords: België, Frankrijk, China, Thailand, Bangladesh, de Democratische Republiek Congo, Haïti, Oman en Peru …

2024 ziet er niet beter uit: juni was al de twaalfde maand op rij waarin de globale temperatuur 1,5°C hoger lag dan het pre-industriële niveau (1850-1900). En het zal je niet verbazen dat dit jaar nu al het natste jaar ooit gemeten is in België … Dit is niét het soort records dat we willen breken.

Olympische inzet

Olympische atleten tonen ons wat de mensheid kan bereiken als we de inzet verhogen en de uitdaging vol doorzettingsvermogen aangaan. Dát hebben we nodig om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies te bestrijden.

‘We kunnen de klimaatspelen nog winnen’, vertelt onze klimaatexpert, Koen Stuyck. ‘We hebben de oplossingen, we moeten ze alleen sneller implementeren. Vorig jaar zagen we een recordgroei in hernieuwbare energie. Dit is het soort record dat we wél elk jaar willen breken. We moeten ook streven naar het record van de minste subsidies voor fossiele brandstoffen, het record van de meeste hectares herstelde natuur, het record van de grootst mogelijke veerkracht bij extreme weersomstandigheden.’

Wereldwijd moeten alle regeringen nieuwe, ambitieuze nationale klimaatplannen opstellen in de aanloop naar COP30 in Brazilië volgend jaar. Dit is een niet te missen kans voor landen om zich te engageren voor baanbrekende klimaat- en natuurmaatregelen. ‘Onze levende planeet verdient niets minder dan inspanningen die gelijkstaan aan goud op de Spelen’, besluit Koen.

Speel jij mee?

The Climate Games is de nieuwe campagne van WWF die aandacht vraagt voor het klimaat tijdens de Olympische Spelen.

De Spelen zullen ongetwijfeld de aandacht van onze politieke leiders wegdragen. Maar geven ze evenveel aandacht aan de klimaatcrisis? Help ons klimaatrecords in de kijker zetten: deel onze video 'the Climate Games' op het kanaal van jouw voorkeur. #ChangeClimateChange