Valentijnsdag: deze dieren geven vreselijke cadeaus

Valentijnsdag: deze dieren geven vreselijke cadeaus

Wil je jouw oogappel op 14 februari verblijden met een kleinigheidje of een groot gebaar? Het ideale valentijnscadeau zou je wel eens in de natuur om je heen kunnen vinden, als we deze 'experten' in 'romantische' cadeaus geven mogen geloven. Hier vind je originele inspiratie uit het dierenrijk. Om uit te testen... Of juist niet!

Valentijnsdag: het is de gedachte die telt

Als ze een potentiële romantische verovering willen verleiden, bied de mannetjespinguïn hen... een kiezelsteentje natuurlijk! Dit is niet toevallig: in een land van sneeuw en ijs zijn kiezelstenen de ideale bouwstenen voor het maken van een nest.

Het aanbieden van een kiezelsteen – die zeer zorgvuldig geselecteerd wordt – is dan ook een duidelijke uitnodiging om samen te settelen en een gezin te stichten. Als het vrouwtje de kiezelsteen accepteert, zal het de eerste steen van hun liefdesnest zijn. Bij mensen is het onzeker of het aanbieden van een steen hetzelfde effect heeft.

Voor Valentijnsdag, heb je liever speeksel of een lijk?

Mecopteraanse mannetjes (Panorpa communis) - ook wel "schorpioenvliegen" genoemd - zijn zeer gulle partners: ze bieden hun geliefde vaak een soort bal aan die gemaakt is van hun eigen speeksel. Anderen bieden liever een dood insect aan - soms gestolen in een spinnenweb. Hiermee hopen ze het vrouwtje te lokken! Maar wees voorzichtig, je moet de vrijgevigheid niet overdrijven: dit geschenk is geen garantie voor trouw, zowel mannetjes als vrouwtjes hebben meerdere partners.

Soit, uiteindelijk misschien toch niet echt genoeg om je te inspireren…

Op Valentijnsdag blazen we de vrouwtjes van hun sokken (soms met wingman)

Bruidsgeschenken zijn zeldzaam bij zoogdieren (afgezien van mensen). Dit is echter wel het geval bij bultrugdolfijnen, die voor de Australische kust zijn waargenomen: de mannetjes gaan diep in de oceaan op zoek naar moeilijk bereikbare sponzen, en presenteren die dan aan de vrouwtjes, of gooien ze in hun richting. Soms worden ze daarbij geholpen door andere mannetjes die het liefdesverhaal vooruit willen helpen.

Wel, aan de andere kant raden we je ten zeerste af om een ​​spons aan te bieden aan de uitverkorene van je hart, het kan behoorlijk slecht aflopen.

humpback dolphin

Op Valentijnsdag is goed eten essentieel

Zeldzaam gedrag in het dierenrijk (inclusief mensapen), er is waargenomen dat bonobo's voedsel schenken aan andere bonobo's ... zelfs als ze hen niet kennen. Het aanbieden van noten of bananen: een geweldige manier om een band te smeden. Alweer een bewijs dat bonobo's een bijzonder rijk sociaal leven hebben, vandaar hun hoog aantal partners!

Heb je al ooit gedacht aan een Halloween-feest voor valentijnsdag?

De grauwe klauwier is schattig qua uiterlijk en doet zijn macabere naam eer aan. In plaats van te eten wat de meeste vogels van zijn grootte eten, zoals bessen of insecten, geeft deze vogel de voorkeur aan kikkers, hagedissen en andere vogels. Zijn methode? De schedel en ruggengraat van het slachtoffer verpletteren en vervolgens spietsen op een doorn of prikkeldraad.

Tijdens het paarseizoen spietsen mannetjes hun prooi in het volle zicht van vrouwtjes. Als een vrouwtje eenmaal haar favoriete voorraadkast heeft gekozen, en het mannetje dat daarbij hoort, kan ze komen plunderen zoveel als ze wil. Leuk!

De vraag die ons nu rest is de volgende: wat gebeurd er met deze geschenken, eenmaal gegeven? Hebben ze hetzelfde doel als al die stof die op onze planken ligt te verzamelen? We volgen het op.

Wil je iets schenken dat echt iets betekent?

Adopteer symbolisch een dier waar hij/zij van houdt… en bescherm het dier en de planeet samen met ons mee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief