Triest ontbossingrecord voor de Braziliaanse Amazone

Triest ontbossingrecord voor de Braziliaanse Amazone

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud is met 9,5% toegenomen op een jaar tijd. In totaal is 11.088 km² regenwoud vernietigd, zegt het Braziliaans Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) op basis van satellietbeelden. Dit is het hoogste niveau van ontbossing van de laatste twaalf jaar. Elke minuut verdwijnen drie voetbalvelden aan bos! Tegelijkertijd verzamelde de Together4Forests-campagne van WWF al 1,1 miljoen handtekeningen om een sterke Europese wet te eisen die de ontbossing een halt toeroept. De campagne loopt nog tot 10 december, wanneer de Europese Commissie haar publieksconsultatie afsluit.  

 

 

WWF deforestation ontossing amazonie 01

Het Amazonewoud, waarvan 60% zich in Brazilië bevindt, is het grootste regenwoud ter wereld. Bossen zoals het Amazonewoud zijn immense CO2-opslagplaatsen. Ze spelen een essentiële rol in het beheersen van de klimaatverandering. Maar wanneer haar bomen omgehakt of in brand gestoken worden, stoten ze deze CO2 uit in de atmosfeer. Daarbovenop verhoogt ontbossing de druk op de lokale en inheemse bevolking die worden bedreigd door illegale exploitanten.

De huidige regering van Brazilië werd in 2019 meerdere keren bekritiseerd over haar milieubeleid door de internationale gemeenschap, aangezien het aantal bosbranden in het Amazonewoud sterk is toegenomen. Brazilië wil intensieve landbouw en mijnbouw in beschermde gebieden legaliseren. Daarnaast heeft de regering de fondsen voor natuurbeschermingsprogramma’s aanzienlijk verlaagd.

"De strategie van de Braziliaanse regering, gericht op intensieve landbouw en mijnbouw, is gebaseerd op een economisch ontwikkelingsmodel uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Nochtans kan de Amazone een springplank zijn waarmee Brazilië een wereldleider wordt met een economie gebaseerd op respect voor de natuur en inclusie van inheemse gemeenschappen. De bio-economie biedt kansen, ook voor de landbouw”, zegt Mariana Napolitano, wetenschappelijk medewerker van WWF-Brazilië.

En terwijl de ontbossing in de Amazone hoogtij viert, hebben meer dan 1,1 miljoen Europeanen zich aangesloten bij de Together4Forests-campagne om de Europese Unie en hun nationale regeringen op te roepen een sterke wet aan te nemen om een einde te maken aan de ontbossing. De ondertekenaars eisen dat producten die de Europese markt binnenkomen, niet verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van bossen of mensenrechtenschendingen. Je kan de petitie nog ondertekenen tot 10 december.