Tijgers tellen in India

Tijgers tellen in India

2022 is het jaar van de tijger! Deze schuwe katachtige leeft in dichtbegroeide jungles en besneeuwde bergtoppen. Dit maakt het moeilijk om de soort te onderzoeken, maar dankzij cameravallen komen we steeds meer te weten over de fascinerende tijger.  

Het volgen van tijgers door middel van cameravallen is snel de standaardmethode geworden voor verschillende landen om hun tijgers te tellen. In India hebben ze hier al wat ervaring in. India herbergt meer dan 60% van de wereldwijde tijgerpopulatie, waardoor het tellen van tijgers een heus karwij is. 

Hoe kan je tijgers tellen met een camera?  

Vroeger werden tijgers onderzocht door het zoeken naar hun pootafdrukken, wat vrij onnauwkeurige resultaten opleverde. Het gebruiken van cameravallen is een hele stap voorwaarts van de vroegere technieken.   

Alvorens de cameravallen te plaatsen, onderzoeken de teams het gebied op de aanwezigheid van tijgers en andere wilde dieren. Dit helpt hen om geschikte locaties voor cameravallen te vinden. 

De teams vertrekken dan naar deze vooraf geïdentificeerde locaties die vaak afgelegen en moeilijk bereikbaar zijn. De camera's worden geladen met een geheugenkaart en batterijen en vervolgens bevestigd aan een boom of paal waar ze 2 tot 3 maanden blijven hangen alvorens te worden teruggehaald. Dankzij de infraroodsensors weet de camera wanneer er een dier voorbij loopt. Het is pas dan dat er wordt gefilmd. 

De locatie van de camera-val wordt geregistreerd zodat het team weet waar het precies naar terug moet en zodra de geheugenkaarten terug zijn op kantoor worden de gegevens geanalyseerd. Het is niet ongebruikelijk om duizenden foto's en video's door te nemen! 

De camera's staan naast elkaar opgesteld om beide kanten van de tijger vast te leggen zodat we hun strepen kunnen filmen. De strepen van een tijger zijn als een menselijke vingerafdruk - het is uniek voor de iedere tijger en het helpt ons om de tijgers in een gebied te identificeren en te tellen. 

Waarom wil India tijgers tellen?  

Wanneer geweten is hoeveel tijgers, naar schatting, in een gebied leven, is het gemakkelijker om de juiste maatregelen te nemen om deze tijgers te beschermen. WWF-India en de lokale gemeenschappen werken nauw samen om opzoek te gaan naar de beste manier om tijgers en mensen in harmonie met elkaar te laten samenleven.   

De Indiase regering voert om de vier jaar de All-India Tiger Estimation uit om het aantal tijgers in haar bossen te bepalen. Deze onderzoeken zijn cruciaal voor het volgen van trends in tijgerpopulaties, het documenteren van succesverhalen en het analyseren van zorgwekkende gebieden waar de populaties afnemen. 

2022 is het jaar van de tijger en tevens de twaalfde verjaardag van de eerste Global Tiger Summit die in 2010 werd gehouden. Hier kwamen regeringen van landen waar tijgers voorkomen, samen om ambitieuze doelstelling te creëren die het aantal wilde tijgers moet helpen verdubbelen. 

Dit jaar wordt een nieuwe raming van de tijgerpopulatie bekendgemaakt en wordt een nieuw Global Tiger Recovery Plan 2022-2034 opgesteld om de wereldwijde inzet voor tijgerbehoud te hernieuwen. 

Het is dankzij deze technieken dat we iconische soorten zoals tijgers kunnen beschermen. Dankzij grondige analyses en studies kunnen onze teams zo de juiste stappen ondernemen om deze dieren en alle dieren die in dezelfde habitat leven, te beschermen.