Shell geeft oude, ongebruikte olievergunningen in Noord-Canada op

Shell geeft oude, ongebruikte olievergunningen in Noord-Canada op

De beslissing van Shell om de vergunningen voor olieboren in Lancaster op te geven is een belangrijke overwinning voor de mariene bescherming.

 

Mooi nieuws voor narwals, ijsberen en walvissen! Shell geeft 40 jaar oude, ongebruikte olievergunningen in Noord-Canada op. Daarmee wordt een bijzonder beschermd zeegebied in Lancaster Sound, een belangrijk gebied voor zeezoogdieren, mogelijk gemaakt. Shell heeft dit besloten na inzet van o.a. WWF. In Canada spande WWF een rechtszaak aan tegen de vergunningen die uitgevaardigd zijn aan Shell.

De vergunningen werden al in 1971 gegeven, maar Shell heeft nooit in Lancaster Sound naar olie en gas gezocht. Juristen van EcoJustice, met wie WWF in Canada samenwerkt, zijn ervan overtuigd dat de licenties ruimschoots zijn verlopen. De Canadese overheid heeft ze echter nooit officieel ingetrokken, waardoor de vergunningen van Shell nog steeds een obstakel vormen voor het instellen van een groot beschermd natuurgebied. WWF in Canada besloot onlangs om de geldigheid van de vergunningen van Shell juridisch aan te vechten en verzocht ook Shell om afstand te doen van de vergunningen. Shell heeft nu effectief aangekondigd de vergunningen op te geven.

Een onophoudelijke strijd

Door het vrijwillig teruggeven van de vergunningen door Shell is nu de weg vrij gemaakt voor de Canadese overheid om een groot zeegebied te beschermen. Lokale Inuit-gemeenschappen en WWF pleiten hier al voor sinds de jaren ‘70.

Dit toont aan dat zowel bedrijven als lokale gemeenschappen, autochtone bevolkingen, milieuorganisaties en de overheid in staat zijn samen te werken om beduidende resultaten te behalen ten voordele van een respectvolle economie met een geringe koolstofuitstoot.

Eeuwenoud toevluchtsoord

Deze regio omvat een erg rijke biodiversiteit. Nergens in Canada leven zoveel ijsberen bij elkaar, je ziet er vele beloega’s en maar liefst 70 000 narwallen keert regelmatig terug naar hun favoriete plekken in deze regio.

Met zijn ligging ten zuiden van het ‘laatste ijsgebied’, het enige deel van de Noordpool dat zijn zomerse ijszeeën zou behouden tot in 2050, is de regio van cruciaal belang nu het klimaat opwarmt.

Snelle actie voor de bescherming van een onvervangbaar gebied

‘Nu er niets meer is dat de bescherming van dit ongelofelijke gebied in de weg staat, kunnen we snel actie ondernemen om van Lancaster Sound een beschermd natuurgebied te maken,’ aldus Paul Crowley, vicepresident voor Conservatie van het Noordpoolgebied, WWF-Canada.