Moederdag: 5 unieke moeders uit het dierenrijk
Moederdag: 5 unieke moeders uit het dierenrijk
Op zondag 8 mei vieren we Moederdag! Moeders zijn er in alle soorten en maten: er zijn evenveel soorten moederschap als moeders op aarde . En ook in de dierenwereld is het moederschap niet altijd gemakkelijk. Van moeders die nauwelijks slapen tot maaltijden gemaakt met braaksel. Hier zijn 5 moeders uit de dierenwereld die de gekste dingen doen voor hun kinderen.
De albatrosmoeder bereidt het eten met liefde
Na een lange werkdag is het vaak stressen om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. De albatros heeft hier wat op gevonden. Ze blijft soms tot wel 40 dagen van huis in haar zoektocht naar eten. Om dit te compenseren voorziet de albatros haar kuiken van een olieachtige pap die ze, dankzij haar visrijk dieet, in haar maag produceert. Op die manier kunnen de jonge vogels een vetlaag ontwikkelen en de periodes zonder hun ouders overbruggen. Je kan dus zeggen dat de albatros alleen “huisbereide maaltijd” aan haar jongen geeft. Smakelijk!
Veilig bij de quokkamoeder… of toch niet?
Quokka’s worden ook wel ‘het blijste dier ter wereld genoemd’. Met hun glimlach laten ze ieder hart smelten. Toch doet er een schokkende roddel de ronde. Een internet meme suggereerde ooit dat quokkamoeders hun kinderen naar roofdieren gooien om zichzelf te redden. Maar klopt dit ook? Ja en nee! Quokka’s dragen hun kinderen in een buidel die ze, dankzij hun sterke spieren, kunnen sluiten. Maar als ze moeten vluchten voor roofdieren ontspannen ze hun buidel, waardoor het jong uit de buidel rolt en alleen achter blijft. Zo trekt het jong de aandacht van het roofdier en kan de moeder veilig ontsnappen. Vind je quokka’s nu nog zo schattig?
Een ijsbeermoeder eet voor twee
Tijdens de zwangerschap is het erg belangrijk om zorg te dragen voor je lichaam. Ter voorbereiding eet de ijsbeer genoeg om maar liefst 180 kg bij te komen! Hierna graaft ze een hol in een sneeuwbank waar ze twee maanden blijft tot ze moet bevallen. De baby’s worden in december geboren en meestal bevalt de ijsbeer van een tweeling. De familie blijft knus in het hol tot de lente. Tijdens hun verblijf eet of drinkt de moeder niet. Ze is toegewijd aan de verzorging van haar welpen. Zo vliegen al die extra kilo’s er meteen weer af.
De giraffe is er dag en nacht voor haar kalfje
Moeders weten maar al te goed hoe het voelt om een korte nacht te hebben. De giraffe kan hierover meepraten. Zodra een giraffe geboren wordt, is het kwetsbaar voor roofdieren. De moeder houdt haar kleintje nauwlettend in het oog en zal er dan ook alles aan om haar jong te beschermen. Dit betekent dat ze maar twee uur per dag slaapt en soms zelfs maar een half uur. Door altijd alert te blijven voor de gevaren die op de loer liggen, kan de moeder snel reageren en vluchten met haar jong en de rest van de kudde. Er wordt echter op gewezen dat de giraffe over het algemeen geen dier is dat veel slaap nodig heeft: zelfs in normale omstandigheden slapen ze niet meer dan vijf uur per dag!
De vleermuis is een sterke moeder
Een vleermuis krijgt meestal maar één jong per jaar. En hiermee heeft ze haar handen vol, want de pups worden geboren met een gewicht tot een derde van het gewicht van hun moeder. Stel je voor wat dat voor mensen zou betekenen! Dit jong groeit gigantisch snel, na drie à vier weken zijn ze nog maar moeilijk van hun ouders te onderscheiden. Gelukkig zijn vleermuizen erg sterk, want tijdens het vliegen moet het jong zich vasthouden aan de tepel van de moeder.
Wil je op de hoogte blijven van onze acties ?Schrijf je in voor onze nieuwsbrief