Gezocht: kleinschalige projecten met een grote meerwaarde voor de lokale natuur

Gezocht: kleinschalige projecten met een grote meerwaarde voor de lokale natuur

Omdat de natuur dicht bij ons gerust wat hulp kan gebruiken, en omdat projecten pas echt succesvol zijn als ze worden gedragen door de buurtbewoners, heeft WWF het ‘Fonds voor natuur bij ons’ opgericht. Het fonds heeft als doel lokale, kleinschalige initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de bescherming van de natuur in België, en die gedragen worden door verenigingen en buurtbewoners, financieel te ondersteunen.

Sinds zijn oprichting in 1961, bundelt WWF de krachten met anderen. Want samen bereiken we meer, samen is alles mogelijk. Met het ‘Fonds voor natuur bij ons’ bouwen we verder aan dit principe door leden van lokale verenigingen (vzw’s, feitelijke verenigingen, coöperaties) te helpen hun talenten te bundelen ten dienste van natuurherstel.

Dien jullie kandidaatsdossier nu in!

Misschien maak jij wel deel uit van zo’n lokale vereniging? Misschien hebben jullie geweldige ideeën om de natuur in jullie buurt te doen heropleven? Dien dan zeker voor 24/09/2021 jullie dossier in!

De projecten moeten een concrete, positieve impact hebben op de lokale natuur en moeten betrekking hebben op één of meer van onderstaande thema's:

Natuur en biodiversiteit

Het mag er gerust wat ‘wilder’ uitzien in België! Natuur hoort niet alleen thuis in natuurreservaten, maar ook in tuinen, op openbare domeinen, aan gebouwen … je kan het zo gek niet bedenken of er is wel ruimte voor meer groen en gezoem! Ons land kent trouwens tal van soorten: denk aan de diversiteit aan paddenstoelen, kevers, spinnen, vogels, bomen, struiken, grassen, amfibieën, zoogdieren …

Landbouw

Vóór de opkomst van de industriële landbouw was ons platteland een uiterst soortenrijke leefomgeving. Deze landschappen, extensief beheerd, bezaaid met heggen, poelen en boomgaarden, boden onderdak aan een hele reeks zeer specifieke planten en dieren. Veel landbouwers willen vandaag deze landschappen opnieuw leven inblazen.

Vervuiling

Soms springt het in het oog, soms is het héél goed verborgen … juist, vervuiling! Of het nu gaat om rondslingerende verpakkingen, microplastics, sigarettenpeuken, hormonen, zware metalen of pesticiden: we kunnen ze maar beter mijden. Heb jij ideeën om deze sluipende, maar hardnekkige vijand slimmer af te zijn en zo terug ademruimte te geven aan lokale natuur?

Droogte en klimaat

De voorbije zomers waren erg warm en droog … dat hebben we gemerkt aan poelen die droog stonden, bomen die vroegtijdig bladeren verloren, vele verdorde planten en een moeizame oogst. We moeten slimmer met ons water omgaan! Biedt jouw project een oplossing om ons water, de basis van al het leven, te beschermen?

Projecten die door de jury geselecteerd worden, krijgen een financiële ondersteuning voor een totaalbedrag van minimum € 2 500 en maximum € 5 000 per project.

Meer info op fonds.wwf.be