Een eerste wolvin in Wallonië!
Een eerste wolvin in Wallonië!
In januari 2020 werd in de Hoge Venen een wolvin geïdentificeerd, volgens informatie van de Waalse Milieuadministratie (SPW Milieu). Het is de eerste wolvin die in Wallonië werd geïdentificeerd sinds het uitsterven van de soort in België. Ze liet ontlasting achter in Waimes, zodat biologen haar DNA konden vaststellen. De wolf heeft twee dingen gemeen met Akéla (die sinds 2018 verblijft in de Hoge Venen): ze zijn beide van Duits-Poolse afkomst en delen hetzelfde territorium. Vormen de twee individuen een koppel? Hopen is toegestaan!
Akela (foto) deelt tegenwoordig zijn territorium in de Hoge Venen met de eerste wolvin in Wallonië
2 (of 3) nieuwe wolven geïdentificeerd sinds begin dit jaar in Wallonië
In de Hoge Venen in Wallonië zijn twee nieuwe wolven geïdentificeerd: een individu van Italiaans-alpiene afkomst in Bütgenbach en de wolf van Duits-Poolse afstamming in Waimes. Een derde wolf werd gedetecteerd door een cameraval in Assesse, in de provincie Namen, maar er werd geen DNA-spoor gevonden. De SPW Milieu denkt dat het de wolf kan zijn die afgelopen zomer in Havelange is gefotografeerd.
Nog een koppel in Vlaanderen
In 2019 veroorzaakte de verdwijning van Naya nog menige emotionele reacties. De Limburgse wolvin was waarschijnlijk het slachtoffer van een kwaad opzet toen ze haar pups ging baren. August, haar partner, heeft nu een relatie met Noëlla en het is mogelijk dat zij nog dit jaar welpjes op de wereld zetten. Daarnaast heeft Vlaanderen nog een eenzame wolf die is waargenomen in de provincie Antwerpen.
De terugkeer van de wolf naar België verheugt natuurliefhebbers omdat dit grote roofdier helpt om het evenwicht van het ecosysteem te hervinden. Wolven reguleren de overpopulatie van wilde zwijnen, herten en vossen. De aanwezigheid van de wolf leidt tot meer beweging van de herbivoorpopulaties en zorgt er daardoor voor dat bossen beter kunnen herstellen.
Maar de terugkeer van de wolf brengt ook uitdagingen met zich mee. Om een goede samenleving met dit grote roofdier te garanderen, hebben WWF, Natuurpunt en Natagora het “Wolf Fencing Team Belgium” opgericht. Actief in Vlaanderen, maar wellicht binnenkort ook in Wallonië, waar de komende maanden een Wolvenplan wordt verwacht.
Lees ook :