Een bacterie zou de oorzaak zijn voor de dood van 350 olifanten in Botswana

Een bacterie zou de oorzaak zijn voor de dood van 350 olifanten in Botswana

Begin juli ontvingen we het schokkend nieuws over de mysterieuze dood van 350 olifanten in het noorden van Botswana. De eerste sterfgevallen vonden plaats in april in de Okavango Delta en namen toe tot half juni. Volgens de eerste resultaten van toxicologische analyses zou een bacterie de oorsprong zijn van dit tragisch voorval.  


 


Buiten periodes van droogte was er nog nooit eerder een dergelijke massale dood van olifanten waargenomen. Drie maanden lang bleef de oorsprong van de sterfgevallen onbekend. De theorie dat stropers betrokken zouden zijn, werd direct uitgesloten omdat de slagtanden niet waren verwijderd. De autoriteiten in Botswana lieten ook de hypothese van miltvuur, een besmettelijke bacteriële ziekte die in het verleden olifanten en andere dieren in het wild heeft gedood, varen. De eerste resultaten van laboratoriumtests uit de Verenigde Staten wijzen erop dat een bacterie mogelijk de oorzaak is. De dode olifanten werden vaak gevonden in de buurt van waterbronnen. Het is mogelijk dat het water dat door de dieren wordt gedronken op een natuurlijke manier werd verontreinigd. Tests van andere laboratoria moeten dit nog bevestigen en ons meer vertellen over de aard van de bacterie. Ondertussen heeft het Ministerie van Milieu van Botswana verklaard dat het onderzoek zal doen naar deze theorie. Gelukkig zijn er op dit moment geen meldingen meer van dode olifanten.


WWF is actief in de Kavango-Zambezi regio (KAZA), die Botswana en vier andere landen in zuidelijk Afrika omvat. Met meer dan 130.000 individuen is Botswana de thuisbasis van de grootste olifantenpopulatie in Afrika. Het dier speelt een belangrijke rol in de bescherming van het ecosysteem. Toch is de Afrikaanse olifant erg kwetsbaar. Het aantal olifanten is in 40 jaar tijd met 70% gedaald. In het begin van de 20e eeuw had Afrika tussen de 3 en 5 miljoen olifanten, vandaag de dag zijn er slechts ongeveer 415.000. Het grootste landzoogdier ter wereld is het slachtoffer van droogte, vernietiging van zijn habitat en stroperij. Elk jaar worden 20.000 olifanten gedood voor de illegale ivoorhandel.