Earth Hour: klimaat en biodiversiteit zijn niet los te denken van elkaar

Earth Hour: klimaat en biodiversiteit zijn niet los te denken van elkaar

Na tien jaar sensibilisering over klimaatverandering voegt Earth Hour dit jaar een ander prangend probleem dat onze planeet bedreigt toe aan het debat, namelijk de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit. Een probleem dat verergerd wordt door de klimaatopwarming maar dat tegelijk ook datzelfde klimaat doet opwarmen. Het goede nieuws: help de biodiversiteit, en het klimaat wint er ook bij. Daarom vraagt WWF dit jaar iedereen om de regering op te roepen biodiversiteit op te nemen in de nationale klimaatplannen. Earth Hour vindt plaats op zaterdag 24 maart van 20u30 tot 21u30 in heel de wereld.

 

Klimaatverandering leidt tot verlies van biodiversiteit (o.m. uitdroging en verlies van natuurlandschappen, koraalverbleking en verlies van vispopulaties) en verlies van biodiversiteit verergert de impact van klimaatverandering (zo is ontbossing en conversie van natuurgebieden goed voor bijna een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot). We kunnen ons niet beschermen tegen het een zonder het ander te stoppen. 

WWF earth hour 2018 gallery1

In 2020 zullen we op 50 jaar tijd 67% van onze populaties van gewervelde dieren verloren hebben. Nochtans is deze biodiversiteit nodig om gezonde oceanen, bossen en rivieren te hebben. Haal de soorten weg, en deze ecosystemen zullen ophouden ons te voorzien van zuivere lucht, zoet water, voedsel en klimaatdiensten (zoals opslaan van CO2 en regulering van het weer). We moeten ons dringend bewust worden van de enorme schade die we ons mondiale ecosysteem aan het toebrengen zijn en wat dit verlies aan biodiversiteit voor ons betekent. De strijd tegen verlies van de biodiversiteit was nog nooit zo dringend.

Rivieren, gletsjers, bergen en bossen

Het verlies van biodiversiteit voelen we ook dichter bij huis: waar de meesten van ons leven, nl. in verstedelijkt gebied, en op een veel grotere schaal dan we voor mogelijk achtten. Op dit moment is de eerste grote wereldstad, namelijk het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, zich aan het voorbereiden op het moment dat ze zonder water zal vallen (wellicht 23 mei). Ook Vlaanderen is overigens een waterschaars gebied, wat maakt dat het nu al erg afhankelijk is van Wallonië voor zijn drinkwater. Als we op dezelfde manier verder gaan om onze rivieren, gletsjers, bergen en bossen zo slecht te beheren dan dreigt bijna de helft van de wereldbevolking tegen 2030 in een situatie van waterschaarste terecht te komen.

Ook onze voedselvoorziening steunt op biodiversiteit. Vandaag zijn 90% van de mondiale visbestanden overbevist en worden ze vergiftigd door plastics en chemicaliën. Koraalriffen, de broedkamers van de zeeën, sterven af. Daarnaast is 30% van wat we eten afhankelijk van bestuiving door insecten, maar ook deze soorten gaan in aantal achteruit. Ook Geliefde gewassen zoals cacao en koffie worden bedreigd door klimaatverandering.

De trend keren 

De mens heeft geen toekomst op een uitgeputte planeet. We moeten de trend keren en het verlies van biodiversiteit stoppen. In een studie die WWF uitbracht tijdens de klimaattop in Bonn bleek nog dat erg weinig landen rekening houden met biodiversiteit in hun klimaatplannen. Toch is behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit een van de meest efficiënte wapens tegen de klimaatverandering, zowel voor mitigatie (opnemen van CO2 uit de atmosfeer) als adaptatie (o.m. zuiveren en bufferen van zoet water).

Daarom vraagt WWF ter gelegenheid van Earth Hour aan onze bevoegde ministers om biodiversiteit op te nemen in hun klimaatplannen, en roept het grote publiek op om een cartoon te delen binnen hun sociale netwerken, waarbij ze de milieuministers van dit land taggen: @McMcMarghem, @JokeSchauvliege, @celinefremault, @CarloDiAntonio.

WWF biodiversiteit tuin

Daarnaast roept WWF iedereen op om voor Earth Hour 2018, op 24 maart van 20u30 tot 21u30:

  • Onze blauwe en groene planeet te vieren: Kom samen met vrienden en familie: vraag een gratis Earth Hour feestkit aan, waarmee je een low-impact feest kan vieren, met o.m. tips om weinig energie te verbruiken, een spel om samen te spelen, recepten voor gerechten met een lage ecologische impact. Mensen kunnen zo’n kit gratis aanvragen door hun adres te sturen naar [email protected]
  • De volgende generaties bewust te maken van het belang van de biodiversiteit. Bindt de strijd aan tegen klimaatverandering én de achteruitgang van de biodiversiteit en maak van uw kinderen, neefjes en nichtjes, petekinderen of de kinderen van uw vrienden een WWF-ranger.

WWF earth hour 2018 gallery2