Earth Hour: drie miljoen uur voor de natuur!
Earth Hour: drie miljoen uur voor de natuur!
Op zaterdag 22 maart om 20.30 uur was het weer zover: Earth Hour. Iconische momenten gingen wereldwijd een uur lang op in het donker. Maar Earth Hour is meer dan ‘de lichten doven’ – dit jaar richtten we de schijnwerpers op het belang van individuele keuzes en daden. En dat leverde op. Wereldwijd gaven burgers bijna drie miljoen uur voor de natuur! Dat ontzagwekkende resultaat toont dat er meer dan genoeg mensen zijn die hun steentje bijdragen om onze planeet te beschermen.
WWF riep Earth Hour in het leven in 2007. Intussen groeide deze actie voor de planeet uit tot een vaste afspraak in de agenda. De boodschap van Earth Hour is vandaag belangrijker dan ooit, want we verliezen natuur aan een alarmerend tempo. 2024 was het warmste jaar ooit gemeten, en het afgelopen decennium rezen de temperaturen uit de pan; op het land en in de oceaan.
Daarom riep Earth Hour in 2025 burgers, gemeenschappen, bedrijven en instellingen op om op hun manier in actie te komen voor de natuur. Door tijd door te brengen in de natuur, ecosystemen te herstellen, milieuvriendelijke maaltijden op tafel te toveren, meer te leren over het milieu, anderen te informeren, of lokale evenementen bij te wonen.
Monumenten in het donker voor de planeet
Sinds de eerste editie staat Earth Hour bekend als het uur waarin de lichten uitgaan. Van Sydney Opera House en de Eiffeltoren, over Burj Khalifa in Dubai, tot London Eye en het Empire State Building: ook dit jaar doofden iconische gebouwen in honderden steden de lichten als sterk signaal voor de natuur.

België moest niet onderdoen. De Brusselse Beurs en het Atomium gingen op in de duisternis, net als iconische gebouwen in Antwerpen, Mechelen, Oostende, Tienen, Waregem, Roeselare, Willebroek ... Duizenden inwoners raakten zo betrokken bij dit symbolische uur voor de natuur.
Wereldwijd in actie voor de natuur
Voor het tweede jaar op rij richtten we met Earth Hour de schijnwerpers op iedereen die elke dag opnieuw het verschil maakt met kleine of grote keuzes en daden. In 2025 namen ruim 118 landen deel, en registreerden burgers bijna drie miljoen uur voor de natuur in onze urenbank – bijna dubbel zoveel als in 2024! Dat bewijst nog maar eens dat vele kleintjes een groot maken. Met andere woorden: elke beslissing, elke daad voor de natuur, telt.
Belgische burgers gaven dit jaar 1.711 uur aan de natuur – dat is vijf keer meer dan vorig jaar!
België in actie, vonken in Brussel
In Brussel sloeg WWF de handen in elkaar met het stadsbestuur: samen organiseerden we een gratis vuurshow op de Grote Markt. Ook de MIVB deed mee, en dimde de lichten in twintig stations.

Op tal van andere plekken in het land organiseerden vrijwilligers gratis events om Earth Hour te vieren. Je kon in groep lopen voor de natuur, de Wolf Expo bezoeken in de Aquascope in Virelles, of Arbofest bijwonen in Limburg ... Al die inspirerende initiatieven maakten van Earth Hour een daverend succes.

Earth Hour 2026: doe je mee?
Zien hoe burgers wereldwijd hun steentje bijdragen, dat geeft ons hoop. Samen maakten we van Earth Hour het grootste uur voor de natuur!
Ons verhaal houdt hier niet op. Want het is nog nooit zo belangrijk geweest om de natuur te vieren en te beschermen. Onze planeet staat steeds meer onder druk. Klimaatrampen tonen dat we nú in actie moeten schieten.
De boodschap is dus duidelijk. Volgend jaar doen we het nóg beter. Voor onze planeet. Voor de wilde dieren met wie we ze delen. Voor jou en voor mij.
Zet Earth Hour dus al maar in je agenda: op 28 maart 2026 laten we onze stem horen voor de planeet!