De Tijgertempel: het einde van een winstgevende handel
De Tijgertempel: het einde van een winstgevende handel
Na verdenkingen voor illegale handel, hebben de Thaise autoriteiten een interventie gedaan om de gevangen tijgers van de Tijgertempel in veiligheid te brengen.
Illegale handel in tijgers
De ‘Tijgertempel’ van Kanchanaburi in Thailand, die zich voorstelde als een waar heiligdom voor de tijgers, bleek in realiteit een illegale fokkerij te verbergen, die gepaard ging met enorme sommen geld, onder andere door de verkoop van de tijgers. Het aantal tijgers in gevangenschap steeg er van 18 in 2007 naar 147 in 2016.
De tempel, die geen enkele toelating bezat om tijgers te fokken of zelfs in gevangenschap te houden, heeft steeds alle verboden van de Thaise overheid genegeerd hierover. De instelling is ook doorgegaan met de verkoop van toegangstickets voor het publiek en met hen toe te laten in de buurt van de dieren te komen, terwijl dat ook werd verboden.
In januari had de milieuorganisatie Cee4life al een rapport gepubliceerd dat de vermoedens over illegale handel in de Tempel benadrukte, en de praktijken aanhaalde die niet alleen het CITES (overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten) schendt, maar ook de Thaise wetgeving, die de import of export van tijgers of delen van hun lichamen verbiedt op straf van 4 jaar gevangenschap en/of 40 000 baht boete.
Interventie en verschrikkelijke ontdekkingen
Na deze aanwijzingen heeft het DNP (Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation of Thailand) recent de beslissing genomen om een interventie te doen en de tijgers te verwijderen uit de Tempel. De dieren zijn verspreid naar veilige en legale verblijfsplaatsen.
Tijdens deze interventie hebben de autoriteiten naast een honderdtal levende tijgers ook de kadavers van 60 tijgerwelpen ontdekt, die diepgevroren waren of bewaard werden in formol of azijn. Daarnaast vonden ze nog verschillende tijgervellen en amuletten die tijgerhuid bevatten, bedoeld voor de illegale handel.
Richting strengere maatregelen
WWF moedigt het DNP en de Thaise politie nu aan om de verdenkingen van Cee4life op een grondigere manier uit te zoeken, om ervoor te zorgen dat de geëvacueerde tijgers worden opgevangen in centra die door DNP worden beheerd en om de tijgers te voorzien van elektronische chips zodat de tijgers nooit op de zwarte markt terecht zouden komen.
Het definitieve sluiting van de ‘Tijgertempel’ en de sluiting van gelijkaardige instellingen zouden op termijn een groot struikelblok kunnen vormen voor de illegale handel, die corrupt en wreed is. Zo kan het DNP zijn energie focussen op de bescherming van de tijgers die in de vrije natuur van Thailand leven.
Wordt Thailand binnenkort een goede leerling?
De 1200 tot 1300 tijgers die in gevangenschap verblijven in minder dan 33 vestigingen in Thailand, bekladden de reputatie van het land in verband met tijgerbescherming.
WWF ziet de recente gebeurtenissen als een gelegenheid om de aandacht te vragen voor de bescherming van de tijgers in het wild in het land. India, Nepal en Rusland hebben alvast aangetoond dat de populaties van de tijgers kunnen groeien, als de overheden een prioriteit maken van de bescherming van de tijger.
Thailand bezit een uitgebreid netwerk van uitzonderlijke natuurparken en -reservaten. Door het ‘Thailand Tiger Action Plan 2010-2022’ in te voeren en de verplichtingen na te leven die zijn vastgelegd in het CITES-besluit, kan het land nog steeds een voortrekker worden voor de bescherming en het behoud van tijgers in het wild.