De meest besproken dieren van het moment: tijgers!

De meest besproken dieren van het moment: tijgers!

Tiger King, de documentaireserie van Netflix die al weken aan populariteit wint in België, toont de absurde omstandigheden waarin tijgers, jaguars, beren en andere wilde dieren worden gehouden in clandestiene belevingsparken verspreid over de Verenigde Staten.


 


Maar wat Tiger King de kijker niet vertelt is het volgende:


  • Er leven naar schatting 5 000 tijgers in gevangenschap in de Verenigde Staten, waarvan slechts 6% in erkende zoos. De andere 94% worden gehouden en gefokt als huisdier en in clandestiene parken.. Dit cijfer staat in schril contrast met de 3900 tijgers die wereldwijd nog in het wild leven.

  • Er is geen overkoepelend orgaan dat deze tijgers monitort, wat het zeer moeilijk maakt om te weten hoeveel tijgers er precies zijn en in welke omstandigheden ze leven. Er is geen afdoend wettelijk kader om het houden van tijgers te reguleren, wat leidt tot gevaarlijke omstandigheden voor zowel de tijgers als de bezoekers van de parken. De serie toont meerdere incidenten waar zowel tijgers als mensen in gevaar zijn.

Adopteer een tijger


  • Meerdere hoofdfiguren uit de serie zeggen dat ze aan conservatie doen: 'Er zijn te weinig tijgers in de wereld dus dan moet je er meer maken, probleem opgelost' is een veelzeggend citaat uit de serie. Het is duidelijk dat ze vooral tijgers fokken om de welpen te verkopen of om te gebruiken als attractie voor de bezoekers van hun parken. Bovendien is er vaak te weinig genetische verscheidenheid aanwezig in zo’n park en zullen de tijgers nooit geschikt zijn voor introductie in het wild. Conservatie van tijgers richt zich best op de bescherming van de wilde populaties, alleen dan zal het aantal tijgers in het wild gestaag stijgen.

  • Ook in Azië leven 7 000 à 8 000 tijgers in gevangenschap op zogeheten tiger farms, voornamelijk in China, Thailand, Laos en Vietnam. WWF beschouwt deze programma’s als een groot obstakel voor de bescherming van de wilde populaties in deze landen aangezien ze de vraag naar tijgers of hun lichaamsdelen in stand houden.

Er zijn minder tijgers in het wild dan in gevangenschap in de VS alleen. Het is een harde en langdurige strijd om de tijger te redden. Het verdubbelen van het aantal tijgers in het wild is een van de grootste missies van WWF en het kan alleen gebeuren met de steun van onze donoren.


WWF tigre tijger 03


Er is ook goed nieuws waaruit blijkt dat onze droom niet onmogelijk is. Honderden mensen werken in Azië op het terrein om de tijger te redden en een veelvoud daarvan werkt wereldwijd aan de bewustmaking van dit grote probleem. Samen kunnen we deze iconische soort redden.



1




Geweldig nieuw uit Thailand! Cameravallen in het Mae Wong/ Khlong Lan National Park tonen drie welpjes van twee verschillende moeders al spelend in de jungle. Voor een van de moeders, een tijger die bekend staat als ‘MKF5’ en al sinds 2014 door WWF gemonitord wordt, is dit al haar derde nest.





2




Na jarenlange actie is een gebied in Nepal opgewaardeerd tot de Shikaarbas Corridor en krioelt het er van de wilde dieren. Deze ecologische corridor verbindt twee natuurgebieden en zorgt ervoor dat tijgers een groter leefgebied hebben en zo meer prooien en soortgenoten om mee te paren vinden. Cameravallen hebben bewezen dat tijgers gebruik maken van deze corridor.





3




Elke vier jaar telt All India Tiger Estimation (AITE) het aantal tijgers in het land en de laatste telling toont aan dat er sprake is van een stijging. Er leven nu 2967 tijgers in Indië.





4




Als nieuwe infrastructuur zoals wegen slecht ingepland en ontworpen worden, kan dit een verwoestende impact hebben op wilde dieren. De geplande Dawei-weg in Myanmar is geen uitzondering. De snelweg van 138 km snijdt door Dawna Tenasserim, een van de grootste bossen in Azië, en natuurlijk de thuisbasis van tijgers. Het goede nieuws is dat in juli 2019, na jaren lobbywerk van WWF, onze aanbevelingen zijn opgenomen in het ontwerp van de weg, waaronder 12 maatregelen voor de oversteek van wilde dieren en voordelen voor lokale gemeenschappen die de natuurovergangen monitoren en onderhouden.





5




In Maleisië merkte WWF een stijging van het aantal stropers die terug gebruik maakten van ijzeren stroppen, een gruwelijke val die tijgers en ander groot wild veel levensbedreigende schade toebrengen. WWF lanceerde ‘Project Stampede’ en verhoogde drastisch het aantal patrouilles die deze stroppen verwijderen. Deze teams bestaan uit de Orang Asli, een inheemse volkerengroep, die training kregen en nu onafhankelijk opereren om het bos te beschermen. Project Stampede zorgde voor 89% minder stroppen!





6




Honden worden uiteraard gebruikt om drugs en bommen op te sporen, maar wist u dat speurhonden steeds vaker worden gebruikt om illegale handel in wilde dieren op te sporen? Dit jaar kondigde TRAFFIC de ‘Canines for Felines’-winnaars aan - een speciale wedstrijd voor speurhonden voor dieren die zijn getraind in het kader van een TRAFFIC- en WWF-Indië-programma.





7




In China zeggen transportreuzen “NEE” tegen het transport van tijgers. Veertien toonaangevende koerierdiensten en logistieke bedrijven in China hebben een vrijwillige gedragscode ondertekend om illegale handel in wilde dieren en producten te verhinderen door niet samen te werken met de handelaars. Deze bedrijven, die in 2018 90% van China’s logistiek voor zich namen, omvatten binnenlandse reuzen EMS, SF-Express en YTO-Express, naast bekende internationale bedrijven DHL en FedEx. Met China als centrum van de illegale consumptie van wilde dieren is deze gedragscode zeer positief nieuws.





 


Al dit goede nieuws is bemoedigend voor iedereen die meewerkt aan de conservatie van tijgers en zou niet mogelijk zijn geweest zonder de onschatbare steun van onze donoren en het harde werk van onze medewerkers in het veld. Hartelijk dank!


Er is echter nog een lange weg te gaan om levensvatbare populaties wilde tijgers te herstellen. We hebben uw steun meer dan ooit nodig. Laten we samen de soort voor uitsterven behoeden.