COVID-19: compenseer de verliezen om verdere uitsterving te voorkomen
COVID-19: compenseer de verliezen om verdere uitsterving te voorkomen
Vóór COVID-19 stond de illegale handel in wilde dieren nog nooit op zo'n manier in de schijnwerpers als nu. Dit betekent echter niet dat de natuur en wilde dieren beter af zullen zijn - op middellange en lange termijn is het tegenovergestelde effect zelfs te vrezen. De tijger, die met uitsterven wordt bedreigd, kan een slachtoffer zijn.
De coronacrisis heeft de wereld door elkaar geschud. Een neveneffect is dat de onwettige handel in wilde dieren en planten en de legale risicovolle handel, die de pandemie veroorzaakten, in de schijnwerpers werd gezet.
Dit nieuwe bewustzijn mag echter de rampzalige gevolgen die de crisis zou kunnen hebben op natuurbehoud niet overschaduwen ... De financiële gevolgen van COVID-19 kunnen immers leiden tot een nog grotere druk op wilde dieren die al op de rand van verstikking staan.
De tijger, in zijn geheel of in aparte delen
Even opfrissen: ongeveer een eeuw geleden waren tijgers alomtegenwoordig op over het Aziatische continent. Helaas, als gevolg van de menselijke aanwezigheid en hebzucht, is hun populatie teruggebracht tot een fractie van wat ze ooit was. 95% van de tijgerpopulatie is verdwenen door de aanhoudende verdwijning van hun habitats en stroperij, om verkocht te worden in Azië als een wondermiddel voor verschillende kwalen.
De situatie was dus al kritiek vóór COVID-19. Zonder onze aanhoudende inspanningen voor hun behoud in het verleden, zouden wilde tijgers al een verre herinnering zijn. Maar we maken ons zorgen over de toekomst van de tijger, en over die van duizenden andere soorten.
Toerisme schiet lokale gemeenschappen, dieren en beschermde gebieden niet meer te hulp
Het natuurtoerisme, dat in 2018 zo'n 120 miljard dollar in het laatje bracht, is ingestort en daarmee ook talloze banen.
Wat men ook denkt van dit soort toerisme, het steunt onmiskenbaar het behoud van bepaalde natuurgebieden en de dieren die er leven: de schoonheid van de ongeschonden natuur en de dieren die zich vrij bewegen hebben een aantrekkingskracht op veel natuurliefhebbers die vaak bereid zijn om de prijs ervoor te betalen. Bijvoorbeeld, één enkele wilde tijger in India genereert gemiddeld $ 750.000 aan inkomsten per jaar, veel meer dan zijn lichaam zou opbrengen op de zwarte markt.
Bij afwezigheid van toeristen en hun geld kan de bescherming van deze parken worden afgezwakt.
Tegelijkertijd zou de druk op deze minder gecontroleerde gebieden drastisch kunnen toenemen: we vrezen dat, om het inkomensverlies te compenseren, de lokale bevolking geen alternatieven zal zien buiten hout kappen en op beschermde dieren jagen, alleen maar om te overleven.
De pandemie zal dus waarschijnlijk een nieuwe klap uitdelen aan de natuur, die al buiten adem is, evenals aan lokale gemeenschappen, die van nature kwetsbaar zijn. Om dit te voorkomen, moeten we het verlies aanvullen en lokale gemeenschappen helpen om deze uitdagingen te overwinnen met duurzame oplossingen. We moeten ook de rangers steunen, die in de frontlinie staan om de handel in illegale soorten te voorkomen.
Stroperij: nog geen cijfers, maar veel zorgen
Ondanks onze bezorgdheid is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de gevolgen van COVID-19 voor de illegale handel in wilde dieren en planten. Maar de risico's zijn er, en één ding is zeker: deze crisis heeft ons laten zien dat het dringend nodig is om de bescherming van de natuur en de wilde dieren die er wonen te verdubbelen.
Om te voorkomen dat tientallen jaren van natuurbehoudsinspanningen ongedaan gemaakt worden, willen we met ons noodfonds drie prioritaire acties uitvoeren om de negatieve gevolgen van de crisis voor onze projecten te vermijden:
- Bestrijding van illegale handel in wilde dieren en planten: Meer dan ooit moeten we ons netwerk versterken om toezicht te houden op de illegale handel in wilde dieren en planten en versterken we onze politieke acties om strengere wetgeving te krijgen. We moeten ook rangers ondersteunen die essentieel zijn om wilde dieren over de hele wereld te beschermen.
- Creëer en waarborg beschermde natuurgebieden. Als gevolg van COVID-19 zullen veel budgetten voor de bescherming van bossen en dieren worden verlaagd of zelfs afgeschaft. Het is van essentieel belang dat we ons essentiële werk in het creëren en beschermen van natuurgebieden behouden. Zonder ingrijpen zullen we tientallen jaren van conservatie weggevaagd zien worden.
- Steun aan lokale gemeenschappen: de financiële verliezen voor inheemse volkeren zijn enorm en rampzalig. We moeten voorkomen dat illegale houtkap hun enige optie wordt om zichzelf te onderhouden. We moeten hen helpen betere duurzame alternatieven op te bouwen!
Maak het verschil voor de natuur, doe een gift aan WWF!