Blauwe corridors, snelwegen voor walvissen

Blauwe corridors, snelwegen voor walvissen

WWF sloeg de handen in elkaar met wetenschappers, overheidsinstanties en het maatschappelijk middenveld om drie decennia aan walvisonderzoek samen te brengen op een interactief platform: BlueCorridors.org. Resultaat? De website toont je de onzichtbare migratieroutes die onze blauwe planeet doorkruisen – snelwegen voor walvissen, als je wilt. Die primeur toont maar al te goed waarom we de oceaan overal ter wereld moeten beschermen.

Een doorbraak voor oceaanbehoud, zo kunnen we BlueCorridors.org wel noemen. Want WWF werkte met wetenschappers, het maatschappelijk middenveld, overheden en technologische pioniers aan dit platform waarop dertig jaar aan walvismonitoring samenkomt. Je vindt er ook info over bedreigingen voor onze oceaan en hoe we die kunnen aanpakken.

Eindelijk zicht op walviscorridors

BlueCorridors.org biedt antwoorden op belangrijke uitdagingen: de krachtige interactieve tool koppelt migratiegegevens aan bedreigingen die op de oceaan wegen, en zet prioriteiten voor oceaanbehoud uit, van de Grote Oceaan over de Middellandse Zee tot de Zuidelijke Oceaan. Doel? Grens- en vakoverschrijdende beschermingsinspanningen sturen, en het grote publiek informeren – én in vervoering brengen.

'Dit is de toekomst van natuurbehoud. BlueCorridors.org is het resultaat van samenwerking, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en toegankelijk voor iedereen', vertelt Ryan Reisinger opgetogen. Hij werkt voor de universiteit van Southampton en coördineert het initiatief. 'Het platform koppelt bedreigingen aan oplossingen, en helpt ons dus oceaanbehoud slimmer en gecoördineerder aan te pakken, over sectoren en landsgrenzen heen.’

© 2025 Protecting Blue Corridors Initiative and Partners. 

Op BlueCorridors.org zie je welke migratieroutes walvissen volgen naar de plaatsen waar ze zich voortplanten, zich voeden en met elkaar interageren. De kaarten zijn ingedeeld per soort en per periode van het jaar. Je vindt er verschillende casestudy's die inzoomen op hotspots waar walvissen het meeste risico lopen. Ze tonen meteen ook de oplossingen die overheden kunnen toepassen.

En dat is nodig, want we zien dat deze walvissnelwegen meer en meer onder druk staan. Hoewel we al decennialang inzetten op natuurbehoudsinspanningen, zijn zeven van de veertien grote walvissoorten bedreigd of kwetsbaar volgens de Rode Lijst van IUCN. Daar zijn heel wat verklaringen voor. Aanvaringen met schepen, verstrikking in visgerei, onderzees lawaai dat de communicatie verstoort, plasticvervuiling en de klimaatverandering: al die risico's nemen almaar toe.

Alarmbellen op het juiste moment

Dat BlueCorridors.org vandaag online komt, is geen toeval: op 8 juni is het Wereldoceaandag, en van 9 tot 13 juni komen de Verenigde Naties samen voor hun oceaanconferentie in het Franse Nice. Het platform wil helpen zorgen dat we het internationale doel halen dat beschreven staat in het mondiale biodiversiteitskader van Kunming-Montréal: 30% van de oceaan beschermen tegen 2030. Met BlueCorridors.org benadrukken de makers dat we het Verdrag voor de Bescherming van Biodiversiteit op Volle Zee moeten bekrachtigen.

'Het is meer dan een kaart – het is een beweging', verkondigt M. Johnson, die WWF-initiatief Protecting Whales and Dolphins leidt. 'Deze indrukwekkende combinatie van baanbrekende wetenschap, digitale innovaties en creatieve storytelling biedt hoop voor de toekomst van onze walvissen.’

schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief