Belize binnenkort uit de gevarenzone van UNESCO

Belize binnenkort uit de gevarenzone van UNESCO

Sinds 2009 staat Belize op de lijst van werelderfgoed in gevaar van UNESCO. De lancering van een internationale WWF-campagne bracht een enorme en langdurige publieke druk op gang die uitmondde in een mijlpaal voor het mondiale natuurbehoud. Zo keurde Belize recent een moratorium goed op offshore-olieactiviteiten in alle wateren van Belize, inclusief het beroemde maar zeer kwetsbare Barrièrerif. In juni beslist UNESCO of de site van de lijst van bedreigd werelderfgoed af mag. Op werelderfgoeddag 18 april zet WWF Belize in de bloemetjes.

 

WWF werkt momenteel nauw samen met de belangrijkste betrokkenen, waaronder de regering van Belize, UNESCO en IUCN om de resterende problemen aan te pakken, zodat het Barrièrerif op schema ligt om van de gevarenlijst af te komen tijdens de eerstvolgende conferentie van UNESCO in juni.

Een universele waarde

Ongeacht waar ze zich bevinden, werelderfgoedgebieden zijn van alle volkeren in de wereld omdat ze een buitengewone universele waarde vertegenwoordigen die belangrijk is voor de collectieve belangen van de mensheid. Meer dan elf miljoen mensen die in en nabij deze gebieden wonen, zijn hiervan afhankelijk voor voedsel, water, medicijnen en banen.

Ondanks hun internationaal beschermde status, worden bijna de helft van alle natuurlijke werelderfgoedgebieden bedreigd door schadelijke industriële activiteiten. Het welzijn van lokale dorpelingen wordt in gevaar gebracht door activiteiten die het vermogen van deze plaatsen aantasten om economische en niet-economische voordelen te bieden die van fundamenteel belang zijn voor de lokale bevolking, maar ook voor de wereldgemeenschap.

Het Barrièrerif van Belize is een voorbeeld van een gebied dat op de lijst stond omwille van een combinatie van verschillende industriële ontwikkelingen. Zo veroorzaakte de niet-duurzame ontwikkeling van kustgebieden het verlies van mangroves en hing offshore olie-exploratie als een zwaard van Damocles boven het rif.

Als klein ontwikkelingsland met een worstelende economie, koos Belize echter voor de welvaart op lange termijn en ging het niet in op de lokroep van kortetermijnwinsten. Daarmee kroonde het land zich tot wereldkampioen in de bescherming van het natuurlijke werelderfgoed. Extra symbolisch is dat deze belangrijke overwinning in de bescherming van koraalriffen plaatsvindt tijdens het Internationale Jaar van het Koraalrif.

 

Lees ook: