Aziatische olifanten, slachtoffers van de handel in.... armbanden

Aziatische olifanten, slachtoffers van de handel in.... armbanden

Wie aan gestroopte olifanten denkt, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan het ivoor van Afrikaanse olifanten. Maar de Aziatische olifant lijdt hier ook aan. Bovendien woedt er momenteel in Azië een nieuwe bedreiging voor dit zoogdier: de handel in olifantenhuid. WWF werkt aan de bescherming van de soort, onder andere via een baanbrekend project in Cambodja.

 

12 augustus is de Internationale Olifantendag. Dit is een gelegenheid om het tragische lot van het grootste landzoogdier opnieuw onder de aandacht te brengen, zowel in Afrika als in Azië: ivoorhandel, verlies van zijn habitat, conflicten met de lokale bevolking...

WWF elephant gallery03

Alsof dat nog niet volstond, hangen de Aziatische olifant nog twee bedreigingen boven het hoofd: het risico om illegaal gevangen en getemd te worden of om gedood te worden voor hun huid.

Afgeslacht en in stukken gesneden

Waarom? Vooral om uit de dikke huid gegeerde juwelen te maken: halssnoeren of armbanden waarvan geloofd wordt dat ze de drager of draagster een ijzersterke gezondheid schenken.

Aziatische olifanten zijn echter met uitsterven bedreigd - slechts 40.000 Aziatische olifanten leven vandaag de dag in het wild. Daarom is het absoluut noodzakelijk om tegen deze nieuwe vorm van stroperij op te treden.

WWF elephant gallery01

Wilde dieren uitbuiten: “wonderbaarlijk” voor de gezondheid

De traditionele Chinese geneeskunde is dol op het gebruik van allerlei afgeleide producten van beschermde soorten: tijgers, neushoorns, jaguars, luipaarden, Aziatische zwarte beren, schubdieren... de lijst gaat maar verder. Deze dieren worden allen onterecht vele buitengewone gezondheidsvoordelen toegekend.

De wetenschappelijke gemeenschap heeft deze theorieën nooit gesteund. Nochtans is deze alternatieve geneeskunde helemaal niet marginaal; het is eerder in opkomst. In 2018 bracht het wereldwijd 52 miljard euro op… En dit kan op termijn leiden tot het uitsterven van deze wilde diersoorten.

WWF elephant gallery06

Met inbegrip van de olifanten, waarin stropers reeds interesse toonden voor hun slagtanden, hun haren en om ze te temmen. Omwille van zijn huid en de vermeende bijwerkingen wordt de olifant nog meer bedreigd dan ooit.

Help jij ons deze olifanten te beschermen?

WWF-België is onder andere aanwezig in de Cambodjaanse provincie Mondulkiri. Daar leven nog zo’n 150 olifanten in het wild. We weten er echter bijzonder weinig over, want ondanks hun indrukwekkende proporties zijn ze nauwelijks op te sporen. Wat we wel weten, is dat hun aantal de komende jaren razendsnel dreigt te slinken als we niets doen. De voorbije jaren werden er, in Mondulkiri alleen al, de resten van 14 door stropers gedode olifanten teruggevonden. Dit is bijna 10% van de populatie. We hebben dringend meer informatie nodig over hun habitat, hun gewoonten en hun verplaatsingen.

WWF elephant gallery07

Onze doelstelling: een doeltreffende beschermingsstrategie uitwerken

Hoe doen we dat? Door het bevestigen van GPS-halsbanden aan de oudsten van de olifantenkudde.

De natuurgebieden in de provincie zijn zo groot dat we niet alles in de gaten kunnen houden. Als we de gewoonten en routes van de olifanten met behulp van de GPS halsbanden beter leren kennen, kunnen we de rangers, die instaan voor hun bescherming, inzetten op de meest kritieke plaatsen. Zo kan stroperij doeltreffend worden bestreden.

WWF elephant gallery04

Bovendien krijgen we zo een beter beeld van de conflicten tussen mens en olifant in de regio en kunnen we hiervoor oplossingen uitwerken. Tot slot kunnen we de overheid op die manier aantonen dat het belangrijk is om dit omvangrijk woud te beschermen. Het is namelijk één van de laatste grote ongerepte gebieden van Zuidoost-Azië en het belang ervan voor het hele continent is enorm.

Deze actie met GPS-halsbanden op touw zetten is niet eenvoudig en werd in Cambodja bovendien nog nooit getest. Het is bijzonder delicaat en duur.

Daarom hebben we jouw hulp nodig : steun ons project en help ons de Aziatische olifanten te beschermen. Want binnenkort is het te laat.

 WWF olifant doneer 1