63 redenen om blij te zijn voor de berggorilla’s
63 redenen om blij te zijn voor de berggorilla’s
Op 24 september is het de Werelddag van de gorilla’s! Bestaat er een betere manier om deze zachte reuzen te vieren dan met een hoge stapel geboortekaartjes? De berggorilla’s komen van ver, maar vandaag zijn het de enige grote apen met een groeiende populatie. De populaties van andere gorilla-ondersoorten – Westelijke laaglandgorilla, Cross River Gorilla en Grauer’s Gorilla – zijn momenteel allemaal in steile val. Maar de positieve resultaten van de behoudprogramma’s voor de berggorilla’s zijn bemoedigend. Ze tonen aan dat de juiste maatregelen en een succesvolle samenwerking met de lokale gemeenschappen kunnen leiden tot een omkering van de terugval van deze soorten.
63 gorilla’s geboren sinds januari 2021
De geboorte van een babygorilla gaat altijd gepaard met vreugde en hoop voor de soort. En sinds het begin van dit jaar zijn er al 63 babygorilla’s geboren! 22 kleintjes zagen het licht in het Nationale Park van Virunga, 24 anderen in het Nationale Vulkanenpark in Rwanda en de 17 laatste in het Impenetrable Forest National Park in Bwindi, Oeganda.
De totale populatie moet weliswaar nog worden geteld, maar toch maken deze geboortes deel uit van een positieve trend voor berggorilla's in de afgelopen jaren. In 2018 veranderde de status van de soort op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’.
Een ceremonie in Rwanda om de nieuwe berggorilla’s een naam te geven
In Rwanda is de Werelddag van de gorilla’s meteen ook de gelegenheid om de geboortes van dat jaar te vieren met de ‘Kwita Izina’, een naamgevingsceremonie voor de jonge gorilla’s die de voorbije 12 maanden zijn geboren in het Nationale Vulkanenpark. De ‘Kwita Izina’ is afgeleid van een oude Rwandese familietraditie en werd in 2005 gelanceerd om enerzijds het publiek te sensibiliseren voor de situatie van de berggorilla’s en anderzijds de maatregelen te promoten die deze iconische primaten moeten beschermen. De gegeven namen maken het bovendien makkelijker om de gorilla’s te herkennen en hun gezondheid, gedrag en verplaatsingen op te volgen.
Wat WWF-België doet om de gorilla’s te beschermen
De gorilla maakt onmiskenbaar deel uit van het pantheon van beschermde diersoorten van WWF. Bij WWF-België helpen we deze soort te beschermen met verschillende projecten. Zo werken we met name samen met het International Gorilla Conservation Program (IGCP) voor de bescherming van de berggorilla’s in Oeganda, de DRC en Rwanda. We steunen ook het werk van het Robert Koch Instituut en van onze collega’s van WWF-Duitsland, die werken aan de opvolging van de gezondheid van de grote apen om infectieziekten te voorkomen bij de laaglandgorilla’s in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Wil je al ons nieuws op de voet volgenSchrijf je dan in op onze nieuwsbrief