Educatief materiaal

Gratis workshop over klimaatverandering voor jongeren, door jongeren

De context

Als één van de winnaars van de Youth Awards 2021 (WWF) werkte Climate conscious hun project ‘Education for the Climate Generation’ uit. In deze participatieve en interactieve sessie over klimaatverandering gaan jongeren van de eerste graad van het secundair onderwijs zelf op zoek naar meer kennis omtrent klimaat en werken ze zelf een actie uit voor de school.

De sessie, die 2 lesuren duurt, omvat een informatief deel waarin o.a. de oorzaak en de gevolgen van de klimaatverandering worden toegelicht. Vervolgens worden de leerlingen expert binnen een bepaald aspect van klimaat, nl. energie, voeding, materialen, groene ruimten of mobiliteit. Hierin krijgen ze een inhoudelijke vraag om hen te prikkelen en een leuke doe-opdracht! Daarna worden de verschillende expertises samen geplaatst om zelf een actie uit te werken op de school.

Wegens het succes van deze workshops, worden ze voor het derde jaar op rij aangeboden! De inschrijvingen voor het schooljaar 2023-2024 zijn geopend. Inschrijven kan tot 2 oktober 2023.

LEEFTIJD

1e graad secundair onderwijs

thema

Klimaatverandering, voeding, duurzaam leven, biodiversiteit

type

Activiteiten in scholen

Regio

Goedbereikbare plaatsen met OV over heel Vlaanderen/Brussel. Twijfel je? Vul dan het formulier in via de groene knop en we nemen contact met je op!

Meer info over de workshop

Een workshop duurt 2 lesuren en kan herhaald worden voor twee klasgroepen op dezelfde dag. Aan de hand van een stellingenspel, een brainstorm en veel meer ontdekken de leerlingen wat klimaatverandering betekent en hoe zijn een positieve impact kunnen spelen!

Door wie?

Workshops worden gegeven door leden van Climate Conscious, een groep vrienden die zich inzet om te strijden voor een mooiere, klimaatrobuustere toekomst. Dit doen ze o.a. via hun social media-kanalen, waarin tips en tricks worden gedeeld over een ecologisch verantwoord leven (IG: @climate_conscious_, FB: Climate conscious). Ontdek hier hun website voor meer info.

Materiaal

Wij brengen het meeste benodigde materiaal mee. We vragen u het volgende te voorzien :

  • Een klaslokaal met tafels en stoelen, dat een half uur voor en na de workshop beschikbaar is;
  • Projectieapparatuur (scherm, geluid…) en een wifi-verbinding

Voor wie?

Deze interactieve workshop is bedoeld voor leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs.

Wanneer?

Tijdens het schooljaar 2023-2024, in samenspraak met Climate Conscious.

Hoeveel kost deze workshop nu eigenlijk?

Helemaal niets!

Hoe kan mijn klas deelnemen?

Dien je aanvraag in door het formulier in te vullen via de onderstaande knop. Eenmaal ingediend en indien je school geselecteerd wordt, zal de facilitator in september contact met je opnemen, om een datum voor de workshop af te spreken. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt!