Het Donaubekken huisvest nog altijd een wonderlijke waaier aan wilde dieren. Roze en kroeskoppelikanen voelen zich er helemaal thuis, en eendagsvliegen reproduceren er massaal. De rivier is in Europa ook het laatste leefgebied voor de meest bedreigde zoetwatersoort ter wereld: de steur. Steuren kunnen er nog 800 km lang ongestoord migreren, van de Zwarte Zee tot de Lage Donau. WWF beschermt die kostbare migratieroute en het riviersysteem van de Donau, waarvan miljoenen mensen afhangen. We bestrijden ook de bedreigingen waarmee dat unieke rivierecosysteem kampt, zoals de bouw van hydro-elektrische dammen, commerciële baggerwerken en intensieve scheepvaart.
WWF pleit ervoor om hydro-elektrische dammen weg te halen uit essentiële delen van de Donau en haar zijrivieren. Daarnaast stimuleren we financiële investeringen in duurzame projecten, en informeren we het grote publiek over onderwerpen zoals rivierconnectiviteit en het verband tussen rivierregulatie, overstromingen en droogte. Ons pleitwerk gaat uit van wetenschappelijk onderzoek: WWF identificeerde bijvoorbeeld plekken waar steuren zouden kunnen overwinteren, want die zouden met voorrang bescherming moeten krijgen. Met sonars voerden we een hydrografische studie uit naar de leefgebieden van steuren, en we brachten alle obstakels die hun migratieroutes verstoren in Bulgarije en Oekraïne, in kaart. Daarnaast onderzochten we de impact van waterkrachtcentrale Iron Gates op rivierhabitats, en bestuderen we mogelijke scenario's na de vernietiging van de Kachovkadam.
WWF blijft ook strijden tegen illegale visvangst en ongewenste steurenvangst. Daarom ontwikkelde WWF-Roemenië een tool waarmee vissers die ongewenst steuren vingen, dat kunnen melden. Die vissers krijgen daar waardering voor. Doel is positieve sociale druk te creëren om ongewenste steurenvangst te melden. We willen dat systeem ook uitrollen in andere landen van het Donaubekken, nadat we jonge steuren hebben vrijgelaten begin 2025. Tot slot hielden twee 'Sturgeon Advocates' – experten die banden hebben met de vissersgemeenschappen – 78 bewustmakingsvergaderingen in 14 gemeenschappen. Daar hadden ze het over gevoelige onderwerpen zoals illegale visvangst.
Regio
Groene hart van Europa - Donaubekken
doelstelling
Tegen 2025 is 1,8 miljoen hectare aan ecosystemen van de Donau en oorspronkelijke rivieren behouden. In de Donau zijn de leefgebieden, migratieroutes en genetische diversiteit van verschillende soorten steuren beter beschermd. De vrijlating van 900.000 jonge steuren helpt de populaties terug naar een leefbaar niveau brengen.
Partners
WWF-Adriatische Zee, WWF-Centraal- en Oost-Europa, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, REVIVO Institute for Ichthyological and Ecological Research, Slovak Academy of Sciences – Plant Science and Biodiversity Center, University of Natural Resources and Life Sciences in Vienna, via donau, Vienna city
duur
01.2022 – 06.2029
bijdrage 2024
€ 158.479

onze resultaten
ontdek de resultaten van de vorige jaren in onze jaarrapporten